Companii

Sindicaliştii de la Azomureş susţin că noul preţ impus la gaz de producători va duce la închiderea producţiei

Sindicaliştii de la Azomureş susţin că noul preţ...

Autor: Adina Oşan, Ela Giurgea

04.04.2014, 18:42 577

Potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, de reprezentanţii sindicatului "Alternativa 2002" din Azomureş şi semnat de preşedintele acestuia, Dumitru Boantă, în urma recentelor modificări legislative ale guvernului privind reglementarea preţului la gaz, "producătorii impun un preţ egal cu cel de pe piaţa reglementată, deşi nu ar mai fi obligaţi", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acest preţ impus este nesustenabil pentru Azomureş din punct de vedere economic şi consecinţele ar putea fi extrem de negative pentru salariaţi, pentru societate, dar şi pentru statul român. Astfel, în contextul noului preţ impus de producători pe piaţa concurenţială, Azomureş va fi obligată să închidă facilităţile de producţie şi să trimită în şomaj tehnic angajaţii săi, în număr de peste 2.000. Firmele terţe care lucrează în societate vor trebui să ia aceeaşi măsură pentru salariaţii lor, transferaţi din SC Azomureş SA, în număr de peste 1.500", se arată în comunicat.

Aceeaşi sursă adaugă că, în contextul prelungirii situaţiei create, conducerea combinatului va fi obligată "să suspende sau sisteze un program de modernizare a facilităţilor de producţie cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, care sunt în desfăşurare în prezent".

Potrivit comunicatului, sindicaliştii au solicitat, în 7 aprilie, convocarea Comisiei de Dialog Social, la Prefectura judeţului Mureş şi, în funcţie de rezultatul întâlnirii, la care au fost invitaţi şi patronatul combinatului şi reprezentanţii producătorilor de gaze, sindicatul va decide ce acţiuni vor urma.

"Menţionăm că nu solicităm intervenţia statului pentru protejarea afacerilor unui investitor privat, ci dorim găsirea unor soluţii urgente în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din societatea noastră", se mai arată în comunicat.

De cealaltă parte, patronatul Azomureş a remis o declaraţie de presă în care arată că, în prezent, poartă negocieri cu producătorii de gaze naturale, confirmând că e "o perioadă foarte dificilă din punct de vedere al preţului pentru principala materie primă", dar arătând că speră "într-un deznodământ favorabil".

"Traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere al preţului pentru principala materie primă, gazul metan. Managementul Azomureş poartă negocieri cu producătorii de gaze naturale pentru a găsi cea mai buna soluţie în vederea continuării activităţii de producţie şi implicit a programului de investiţii, luând însă în calcul orice scenariu posibil. Sperăm însă într-un deznodământ favorabil care să ne permită sprijinirea agriculturii româneşti prin oferirea unor produse competitive", se arată în declaraţia de presă a patronatului de la combinat.

Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitării obţinute de companii ca urmare a liberalizării preţului la gaze, prin ordonanţă de urgenţă aprobată în aceeaşi zi în care documentul a fost prezentat în dezbatere publică, actul fiind publicat luni în Monitor. Noua formulă de calcul este aplicată de la 1 aprilie.

În proiectul prezentat de Ministerul Finanţelor la 26 martie şi aprobat în aceeaşi zi de Guvern se arată că va fi păstrată impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar va fi schimbată formula de calcul a acestora din urmă, întrucât în legislaţia în vigoare nu se precizează că volumele de gaze naturale din producţia internă vândute consumatorilor noncasnici se referă la cei din piaţa reglementată.

Taxa reprezintă 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din aceste venituri suplimentare.

La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO