Companii

Smartown: Pe lângă achiziţii, luăm în calcul dezvoltarea de proiecte de birouri şi rezidenţiale

Proiectul de birouri Swan din Pipera Nord a fost cumpărat de grupul deţinut de miliardarul israelian Teddy Sagi în octombrie anul trecut de la Casa de Insolvenţă Transilvania contra sumei de 30 mil. euro.

Proiectul de birouri Swan din Pipera Nord a fost cumpărat de grupul deţinut de miliardarul israelian Teddy Sagi în octombrie anul trecut de la Casa de Insolvenţă Transilvania contra sumei de 30 mil. euro.

Autor: Bogdan Alecu

20.07.2017, 00:07 1027
Grupul Smartown, con­trolat de miliardarul israelian Teddy Sagi, vrea să se consolideze pe piaţa imobiliară româ­nească, la aproape un an de când a revenit puternic în prim-plan prin achiziţia birourilor Swan din Pipera contra sumei de 30 mil. euro.

„Principalul nostru obiectiv în momentul de faţă este să ne consolidăm poziţia pe piaţă şi să ne concentrăm pe proiectele achiziţionate. Nu excludem în viitorul apropiat achiziţionarea unor clădiri de birouri clasa A cu yield-uri bune şi nici dezvoltarea unora pe piaţa de imobiliare. De asemenea, luăm în calcul şi piaţa rezidenţială“, a explicat Mihaela Vizsdeluk, CEO Smartown Group, care a preluat conducerea la începutul acestui an. Ea a deţinut timp de 14 ani funcţia de director financiar în cadrul companiei de con­sul­tanţă imobiliară Colliers Inter­national.

Teddy Sagi, care are o avere evaluată la 3,2 mld. euro, a plătit în şase luni aproape 50 de milioane de euro pe două proiecte de birouri. Prima tranzacţie, din octombrie anul trecut a vizat proiectul de birouri Swan din Pipera Nord, achi­ziţionându-l de la Casa de Insolvenţă Transilvania contra sumei de 30 mil. euro, iar în primăvara acestui an a cumpărat clădirea de birouri Polonă 68 Business Center cu 17 milioane de euro şi un yield de puţin peste 9%, potrivit datelor din piaţă.

Teddy Sagi este acţionar în grupul Playtech, specializat în jocuri de noroc, pe care l-a fondat în 1999 şi care este listat la bursa AIM de la Londra. Sagi a vândut anul trecut 12% din Playtech contra sumei de 400 mil. dolari, iar el mai deţine 21% din companie. În România, Teddy Sagi deţine prin Smartown Group şi vilele Dorobanţi 16, Dorobanţi 18 (închiriată către Tucano Cafe) şi Dionisie Lupu 70.

Proiectul Polonă 68 Business Center, cu o suprafaţă totală de 9.600 mp închiriabili,  a fost vândut de compania EEC Invest, controlată de Anastasios Gkotsis. Clădirea de birouri a fost deschisă în 2010 în urma unei investiţii de 15 mil. euro. Printre chiriaşi se numără salonul Vogue, Ariston Thermo, Sam Trade, Bioderma şi Happy Tour. Potrivit site-ului proiectului, Polonă 68 are 363 mp de birouri liberi, având un grad de ocupare de 100%. Chiria în clădire este de circa 13,5 euro/mp fără TVA.

În ceea ce priveşte viitoarele achi­zi­ţii, oficialii Smartown spun că nu mai iau în calcul nicio clădire de birouri în peri­oada imediat următoare. Printre cele analizate s-a numărat America House din Piaţa Victoriei, proiect de bi­rouri care a deţinut recordul pentru cea mai mare tranzacţie pe acest segment până în acest an, când cele 120 mil. euro au fost depăşite de dealul de 164 mil. euro dintre Africa Israel şi Dedeman pentru cele cinci clădiri AFI Park.

În acest moment, nu suntem implicaţi în vreo tranzacţionare cu finalizare imediată, dar nici în tranzacţionarea clădirii America House. Bucureştiul are zone interesante pe piaţa de office, cum ar fi Pipera, zona centrală sau Grozăveşti. În acelaşi timp, ce ne atrage atenţia este Clujul, care s-a dezvoltat foarte mult în zona de IT în ultima vreme, iar potenţialul zonei a devenit vizibil mai mare“, a explicat Mihaela Vizsdeluk.

În ceea ce priveşte criteriile analizate în momentul unei achiziţii, ea spune că Smartown ia în considerare clădirile de birouri de clasă A şi cele mai importante elemente sunt condiţiile pe care le oferă clădirea pentru potenţialii clienţi, de la poziţie până la dotările şi beneficiile de care vor dispune.

„Piaţa de clădiri de birouri din Bucureşti este activă, iar agenţiile de consultanţă din domeniu au o ofertă destul de interesantă. Proprietarii preferă să lucreze prin intermediul agenţiilor, mai puţin în mod direct. Zona Pipera în care se află una din achiziţiile noastre recente - Swan - este o zonă cu multă activitate pe piaţa de office şi cu siguranţă  gradul de ocupare va creşte în timp. Odată cu dezvoltarea pieţei rezidenţiale, ne aşteptăm să apară şi noi clădiri de birouri. După lărgirea podului Pipera, accesul în acest areal a devenit mai facil, iar în prezent de la metrou există la dispoziţia chiriaşilor noştri shuttle-uri care vin în complexul Swan la intervale de timp regulate“, a explicat CEO-ul companiei.

În ceea ce priveşte proiectul Swan, acesta are în prezent un grad de ocupare de 90%, în condiţiile în care în Pipera Nord gradul de ocupare este de 70-80%.

„Activitatea grupului a devenit mai vizibilă în ultima perioadă, iar până în acest moment achiziţiile au fost făcute doar în România, în Bucureşti. Ne concentrăm eforturile pe proiectele pe care le deţinem, şi desigur, avem planuri de extindere. Ne ajută şi faptul că proprietarul grupului este foarte implicat în proiecte şi activitatea noastră din România, acesta cunoscând dinainte clădirile de achiziţie“, a spus directorul Smartown.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO