Companii

Soldul investiţiilor străine a crescut cu doar 1,4%, cel mai slab avans din criză

Soldul investiţiilor străine a crescut cu doar 1,4%,...

Autor: Cristi Moga

22.10.2014, 00:07 228

Soldul investiţiilor străine realizate în România a crescut anul trecut cu doar 1,4%, echivalentul a 832 mil. euro, până la 59,958 mld. euro, acesta fiind cel mai slab avans din perioada crizei, reiese din datele publicate de BNR şi Institutul Naţional de Statistică cu privire la evoluţia Investiţiilor Străine Directe (ISD). În anii precedenţi soldul a înregistrat creşteri de 2,4% (în 2009), 5,2% (în 2010), 4,8% (în 2011) şi 7,2% (în 2012).

Evoluţia modestă de anul trecut vine în ciuda faptului că fluxul de investiţii noi a înregistrat o creştere de circa 28%, până la 2,7 de miliarde de euro, şi arată că o serie de companii străine şi-au redus anul trecut expunerea pe piaţa locală.

„Diferenţa dintre fluxul de investiţii şi creşterea soldului este dată pe de o parte de ieşiri, vorbim astfel de investitori care au plecat, precum şi de investiţiile care s-au depreciat în timp şi au fost amortizate, astfel că în lipsa unor investiţii noi valoarea lor a scăzut“, explică analistul Aurelian Dochia.

Soldul investiţiilor din SUA şi Franţa a scăzut cu 723 mil. euro, respectiv 704 mil. euro, în 2013 faţă de anul precedent. În cei cinci ani de criză ţările ai căror investitori şi-au redus cel mai mult expunerea pe România sunt Grecia, Italia şi Germania.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- ţările care ocupă primele trei locuri în topul investitorilor străini ; ponderea cumulată în soldul total 

- evoluţia investiţiilor din Germania; cele mai mari companii germane de pe piaţa locală

- investiţiile din Olanda şi Austria 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO