Companii

Somajul tehnic loveste piata tigaretelor, unde lucreaza 2.500 de oameni. De vina e contrabanda?

Somajul tehnic loveste piata tigaretelor, unde lucreaza 2.500 de oameni. De vina e contrabanda?

Piata de profil s-a contractat anul trecut cu 10-15% in volum

28.01.2010, 00:00 180

Philip Morris a anuntat ieri ca inchide pentru doua saptamanifabrica din Otopeni si trimite in somaj tehnic 450 de angajati cu75% din salariu. Aceasta este prima masura dura anuntata inindustria tutunului in ultimul an, o piata pe care producatorii aumajorat preturile cu 40-50% pentru a acoperi cresterea abrupta aaccizelor din 2009 si de la inceputul acestui an.

"Decizia suspendarii productiei a fost legata strict deconsiderente economice de performanta. Profitabilitateaoperatiunilor din Romania este din nefericire serios afectata denivelul ridicat al contrabandei la tigari", afirma AndreiVasilescu, Corporate Affairs Director la Philip Morris Romania& Bulgaria, care sustine ca la nivel local 1 din 4 pachete detigari este vandut in mod ilicit.

Intrebatdaca Philip Morris va mai recurge in acest an la masura inchideriitemporare a fabricii, Vasilescu a spus ca acest lucru depinde derezultatul masurilor statului impotriva contrabandei cutigarete.

Tigarile reprezinta cea mai mare piata de bunuri de larg consumdin Romania, cu o valoare estimata la circa 2,4 miliarde de euro in2009, si este disputata de trei mari jucatori, British AmericanTobacco, Philip Morris si Japan International Tobacco. Toate acestecompanii si-au majorat din 2007 ponderea exporturilor in productialocala, potrivit datelor din piata.

Piata de profil s-a contractat anul trecut cu 10-15% in volum,potrivit datelor de la jucatori, iar estimarile pentru acest anindica o accentuare a scaderilor in comertul legal, pe fondulmajorarii accizei la produsele din tutun de la 1 ianuarie si almasurilor slabe luate de Guvern pentru a diminua piata neagra.

In 2007, Philip Morris Romania comunica planuri de crestere aponderii exporturilor de la 30-40% la peste 50%, potrivit unuiarticol aparut la acea data pe Mediafax. Reprezentantii companieispun ca in prezent volumele produse si vandute pe piata locala suntmai importante pentru operatiunile din Romania decat cele destinatepietelor externe, dar precizeaza ca exista posibilitatea majorariiexporturilor.

"Fabrica din Romania este pregatita sa livreze doua treimi dinproductie catre alte piete", afirma Vasilescu.

Lupta dura la varf: BAT s-a distantat puternic de PhilipMorris

In ultimii 4 ani, British American Tobacco (BAT), liderul pieteitigaretelor, s-a distantat puternic de Philip Morris, principalulsau competitor.

Daca in 2005 batalia pentru primul loc pe piata era foartestransa, Philip Morris fiind inaintea BAT cu cateva milioane deeuro in plus la cifra de afaceri, in 2008 BAT raporta vanzari deaproape doua ori mai mari decat rivalul sau de pe locul aldoilea.

Reprezentantii Philip Morris nu au dorit sa dea date saucomentarii despre cota de piata a companiei.

Doar un proiect de investitii in ultimul an

Singura investitie importanta anuntata in industria tutunului inultimii 1-2 ani a fost realizata de JTI.

Anul trecut, compania anunta ca aduce 30 mil. euro in fabrica sade tigarete din Pipera pentru a inlocui doua linii de productie cuutilaje noi. Una din cinci tigarete fabricate de JTI in Romania seduce in prezent pe pietele externe.

"Exporturile detin o pondere importanta, de circa 20% din ceeace producem local. Strategia noastra de dezvoltare in Romania vatine seama si pe viitor de oportunitatile de pe piata locala, ca side cele de pe pietele externe. O pondere echilibrata intreproductia pentru piata locala si pentru exporturi este de natura sacreeze un mix potrivit pentru o dezvoltare sustenabila abusinessului pe termen mediu si lung", afirma Gilda Lazar, directorCorporate Affairs & Communications la JTI Romania.

Distribuitorii Philip Morris sustin si ei cauzaproducatorului

Reprezentantii Top Brands Distribution, cel mai maredistribuitor local al produselor Philip Morris, au trimis ieri uncomunicat in care afirmau ca depozitele si agentii de vanzari aicompaniei sunt atacati tot mai des de contrabandistii detigari.

"Inca de anul trecut, numarul atacurilor asupra depozitelor acrescut semnificativ, compania noastra fiind nevoita sasuplimenteze echipele de paza si sistemele de securitate pentruinterventie rapida in astfel de situatii. In plus, incep'nd cuacest an agentii nostri de distributie sunt amenintati direct,fiind "sfatuiti" sa nu mai livreze produse in anumite zone", adeclarat Virgil Munteanu, directorul de marketing si comunicare alTop Brands Distribution (TBD), fara a da insa alte detalii. Volumulvanzarilor de tigarete realizate de TBD s-a diminuat anul trecutfata de 2008, potrivit datelor companiei.

Si distribuitorul Simba Invest a trimis ieri un comunicat incare vorbeste despre comertul ilicit de tigarete si subliniaza calipsa masurilor de diminuare a contrabandei pune in pericolsiguranta locurilor de munca de pe piata legala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO