Companii

Sorin Alexandrescu: Investim 13 mil. euro intr-o noua fabrica de ciocolata

13.04.2006, 00:00 249

Directorul general al producatorului de ciocolata Kandia-Excelent spune ca cea mai mare parte a investitiei va fi finantata din surse proprii.

"Noua facilitate de productie va fi construita in incinta sediului central din Bucuresti, iar bugetul alocat constructiei si achizitionarii noilor linii de productie depaseste 13 milioane de euro", a declarat Sorin Alexandrescu.

Investitia se inscrie in strategia de dezvoltare a producatorului de ciocolata si va fi finalizata in al treilea trimestru al acestui an.

Compania are in acest an un buget total de investitii de circa 15 milioane de euro, aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor.

Sorin Alexandrescu a mai precizat ca alaturi de noua facilitate de productie, investitiile se vor concentra si pe cresterea capacitatilor de productie si logistica.

"Achizitionarea de noi linii de productie va asigura cresterea organica a companiei previzionata pentru urmatorii cinci ani", a mai spus Alexandrescu.

Directorul general al Kandia-Excelent a mai spus ca investitia va fi acoperita atat din surse interne, cat si externe.

"Cea mai mare parte a investitiei va fi finantata de catre companie, astfel incat accesarea creditelor bancare sa aiba o incidenta limitata", a adaugat Alexandrescu.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 151,1 milioane lei (42,3 milioane euro), in crestere cu 21% in lei fata de anul trecut, si un profit net de 15,6 milioane lei (4,3 mil. euro), de peste doua ori mai mare decat in anul precedent.

"Factorii care vor conduce la realizarea cifrei de afaceri previzionata pentru acest an sunt in principal determinati de cresterea performantei grupelor de produse din portofoliu si a distributiei la nivel national", a spus Alexandrescu.

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 124 de milioane de lei (34 de milioane de euro), in crestere in lei cu 5% fata de 2004, in conditiile in care profitul in lei a fost mai mic decat in 2004. Compania

s-a aflat astfel aproape de obiectivul fixat la inceputul anului 2005, care viza atingerea unei cifre de afaceri de circa 35 de milioane de euro.

Potrivit rapoartelor publicate de companie pe Bursa, profitul net inregistrat in 2005 a fost de 6 milioane de lei noi (1,6 mil. euro), fata de 6,2 milioane de lei noi (1,5 mil. euro) in 2004.

Profitul din 2005 a fost repartizat aproape in totalitate fondului de dezvoltare al companiei.

Actionarii Kandia-Excelent au reales membrii consiliului de administratie, condus tot de Sorin Alexandrescu. Ceilalti membri sunt Donald Sharpe, Peter Weinzierl, Alfred Pail si Bernhard Michael Huber. O alta decizie a actionarilor a fost aprobarea vanzarii unor active ale companiei, terenuri si cladiri situate in Bucuresti (pe strazile Viilor, Samuil Vulcan, Pache Protopopescu, Calea Serban-Voda, Pipera-Tunari) si Timisoara.

Excelent a fuzionat in 2004 cu producatorul de ciocolata Kandia Timisoara. Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a achizitionat in 2003 pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, tranzactie evaluata la sase milioane de dolari (circa 5 mil. euro).

Imediat dupa incheierea fuziunii cu Kandia, Excelent a inchis fabrica de ciocolata Kandia de la Timisoara si a mutat facilitatile de productie la Bucuresti. Potrivit lui Sorin Alexandrescu, compania a investit in 2004 peste 5 milioane de euro pentru cresterea capacitatilor de productie cu 30-40%.

Kandia-Excelent este producatorul marcilor Kandia si Laura, al bomboanelor de ciocolata Stil si Concerto, batoanelor de ciocolata Rom si Papi. In portofoliul companiei mai intra produsele de patiserie Magura, precum si caramele, nuga si dulciuri dietetice.

La sfarsitul anului trecut, compania Kandia-Excelent ocupa locul al doilea pe categoria tabletelor cu o cota de 28%, fata de 39,4%, cat are principalul rival - Kraft Foods. Potrivit unui studiu al AcNilesen din septembrie anul trecut, Kandia a crescut pe primele noua luni ale anului 2005 cu 100% in volum si cu aproape 70% in valoare, dupa cum spun reprezentantii companiei.

Consumul de ciocolata din Romania este estimat la peste 130 de milioane de euro, reprezentand un consum pe cap de locuitor mult mai redus decat media vest- europeana. Principalii competitori ai companiei Kandia-Excelent sunt Kraft Foods Romania (cu marcile Poiana, Milka, Toblerone, Africana), Heidi Chocolate Suisse (cu marca Heidi), Supreme Chocolats (Primola, Novatini).

Compania are aproape 1.000 de angajati. Kandia-Excelent este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.

Kandia-Excelent este controlata de vehiculul de investitii Axis Investment care apartine companiei Fulcrum NV. Conform informatiilor de pe piata, Meinl Bank este unul dintre cei mai importanti actionari ai Fulcrum NV.

Luna aceasta, banca austriaca Meinl Bank a devenit actionar semnificativ al producatorului de ciocolata Kandia-Excelent, in urma unei tranzactii derulate la Bursa de Valori. Meinl Bank a cumparat un pachet de 9,1% din actiunile producatorului roman de dulciuri in cadrul unei tranzactii in valoare de 2,1 milioane de euro. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO