Companii

Sorin David: România are şansa de a fi redescoperită. Asia pierde treptat avantajul costurilor mici

Sorin David: România are şansa de a fi redescoperită. Asia pierde treptat avantajul costurilor mici

Autor: Cristi Moga

17.03.2012, 20:06 2412

O echipă a firmei de avocatură, coordonată de către Anda Rojanschi, a asistat compania sud-africană Metair la intrarea pe piaţa locală prin achiziţia producătorului de acumulatori Rombat Bistriţa, tranzacţie de peste 40 de milioane de euro finalizată în această săptămână, la care discuţiile au fost începute în urmă cu circa 18 luni.

"Simt că este un trend şi o şansă pentru România: inevitabil, Asia va pierde treptat avantajul costurilor mici şi Europa de Est va fi redescoperită ca destinaţie pentru investiţii. Infrastructura de transport este o problemă, dar dacă reuşeşti să păstrezi resursa intelectuală şi să atragi tehnologie de înaltă clasă ai şanse mari să te menţii ca destinaţie atractivă", a declarat David într-un interviu pentru ZF.

Rombat era una dintre ultimele afaceri româneşti de mari dimensiuni din industria auto, controlată de Dorel Goia şi alţi oameni de afaceri, alături de un grup de peste 100 de angajaţi. Tendinţa este însă de cedare a businessurilor româneşti în favoarea investitorilor internaţionali, iar acest lucru nu are doar consecinţe pozitive.

"Există în continuare o presiune mare în jos asupra preţurilor activelor, iar România rămâne o bază pentru cumpărătorii străini din industrie. Putem spune că trendul de «deznaţionalizare» continuă, dar în caz de criză acută la nivel european această situaţie prezintă riscuri ridicate", mai spune David.

Cum a fost tranzacţia cu Rombat?

Sorin David spune că sud-africanii au cumpărat fabrica Rombat de la Bistriţa cu scopul de a transfera tehnologia unei noi generaţii de baterii, iar pentru achiziţia a 99% din acţiunile firmei au fost purtate negocieri cu aproximativ 150 de acţionari, care au încasat între câteva sute şi câteva milioane de euro la vânzarea companiei.

"Condiţia pentru realizarea tranzacţiei era să fie strâns un pachet de cel puţin 87% din acţiuni. Au mai rămas câţiva acţionari pe care nu am reuşit să-i găsim. Semnarea şi închiderea tranzacţiei au avut loc în decurs de 36 de ore la Bistriţa, unde am avut în permanenţă trei avocaţi. Managementul companiei va rămâne deoarece a demonstrat că are capacitatea de a administra compania", a spus David.

Compania bistriţeană ar putea ajunge anul acesta la o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro şi la o producţie de aproape 2,5 milioane de acumulatori auto.

Printre clienţi: OMV Petrom, Oltchim, Supreme Chocolat

Firma condusă de Sorin David reprezintă, printre altele, şi compania OMV Petrom în dosarul instrumentat de Consiliul Concurenţei care a decis amendarea companiei petroliere cu peste 500 de milioane de lei. "A fost depusă o cerere în anulare la Curtea de Apel Bucureşti, dosar care s-ar putea soluţiona în decurs de un an, iar încă jumătate de an ar putea dura judecarea la Înalta Curte", spune David.

Printre dosarele importante în care firma de avocatură a mai fost implicată în ultimele luni se numără asistarea acţionarilor Supreme Chocolat la vânzarea afacerii către grupul Kandia, a soţilor Vonica la vânzarea clinicilor de dializă către germanii de la Diaverum sau a companiei azere Socar la achiziţia unei reţele de benzinării. Un dosar important în curs este cel de privatizare a companiei Oltchim.

"Reprezentăm alături de PricewaterhouseCoopers statul la privatizarea Oltchim, unde interesul este mare, dar jucătorii sunt foarte puţini. Procesul va fi un succes şi dacă vor fi doi cumpărători interesaţi", spune David.

Un domeniu în care România va continua să atragă investiţii importante în următorii ani este cel al energiilor regenerabile, cu accent tot mai ridicat şi asupra celei fotovoltaice, dar şi în acest domeniu se va ascuţi competiţia în perioada următoare.

"Va fi o concurenţă cu Grecia pe zona de energie eoliană, pe măsură ce la ei terenurile vor continua să se ieftinească. La noi trebuie rezolvată infrastructura de transport deoarece nimeni nu ştie cât mai rezistă."

Afaceri mai mari cu 10%, în 2012

D&B David şi Baias a încheiat anul 2011 cu venituri similare celor din anul precedent, de 3,3 milioane de euro, dar ar putea reintra pe creştere din acest an.

"Am rămas constanţi în ceea ce priveşte cifra de afaceri cu mai puţini avocaţi. N-am mai fost recrutatori masivi în materie de absolvenţi, astfel că în prezent avem o echipă de 30 de avocaţi. Avem şi o prezenţă în Timişoara, printr-un avocat cu peste 10 ani de experienţă din Arad, precum şi doi colegi care au decis să se întoarcă în Cluj şi păstrăm colaborarea cu ei", a precizat David. Cum va fi anul 2012? "Am pornit conservator şi am bugetat o creştere de 10% a veniturilor pentru anul acesta, iar dacă în următoarea perioadă nu va avea loc vreun eveniment mondial devastator, precum o intrare în recesiune a Chinei, suntem destul de confortabil", a punctat avocatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO