Companii

Spaniolii au început la Turda un proiect de 200 mil. euro. Prima clădire ar trebui să fie gata în septembrie

Spaniolii au început la Turda un proiect de 200 mil. euro. Prima clădire ar trebui să fie gata în septembrie

La Turda s-a dat startul pentru proiectul de 200 de milioane de euro al spaniolilor de la Graells&Llonch

Autor: Laurentiu Cotu

16.05.2012, 00:05 4209

Compania spaniolă Graells & Llonch, care deţine pe piaţa locală un parc industrial de 350 mil. euro în Prejmer, Braşov, a demarat un nou proiect de construcţii în valoare de 200 mil. euro în oraşul Turda, judeţul Cluj.

Parcul se va întinde pe o suprafaţă de peste 545.000 de metri pătraţi şi va dispune de spaţii destinate companiilor producătoare, precum şi spaţii pentru firmele de logistică şi distribuţie, în total 70 de clădiri realizate într-un interval de 5 ani de zile.

Mai mult, prima hală va fi finalizată în luna noiembrie a acestui an. Investiţia este realizată de compania spaniolă Graells&Llonch în colaborare cu fondul european de investiţii Europa Capital.

Au pus la bătaie fonduri proprii

"Investiţiile pe care le derulăm sunt finanţate în proporţie de 92-95% din fonduri proprii. În dezvoltarea proiectului parcului industrial din Turda, Graells&Llonch vine cu finanţarea, iar partenerii noştri Europa Capital cu terenul. Cred că până la final investiţia va depăşi 200 mil. euro", a declarat Antonio Graells, director general al Graells&Llonch, la evenimentul de începere a lucrărilor de construcţie pentru viitorul parc industrial din Turda.

"Odată finalizat, acest proiect va dispune de 20.000 de metri pătraţi de hale industriale. În ceea ce priveşte viitorii chiriaşi, până în momentul de faţă am semnat cu un investitor un antecontract pentru o suprafaţă de 35.000 mp", a spus Josep Mateu, director de marketing şi vânzări la Graells&Llonch, fără a oferi mai multe informaţii despre acest investitor.

Realizarea parcului este una speculativă, ţinând cont de faptul că spaniolii nu au în prezent mai multe cereri de închiriere pentru terenul din viitorul Industrial&Logistic Park Turda, conform lui Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield România.

Industrial&Logistic Park Turda va genera în următorii trei ani un număr de aproximativ 3.000 de noi locuri de muncă.

Al doilea proiect din România

Compania Graells & Llonch a mai dezvoltat un parc similar în localita­tea Prejmer din judeţul Braşov.

În ceea ce priveşte parcul industrial din judeţul Braşov, acesta se întinde pe o suprafaţă de 839.000 mp, iar în momentul de faţă este vândut în proporţie de 65%.

Producătorul de cutii şi dulapuri industriale Eldon a realizat prima investiţie greenfield în parcul industrial din Prejmer în perioada 2006-2007. În parc îşi mai desfăşoară activitatea şi producătorul de centuri de siguranţă pentru autovehicule Autoliv, dar şi compania Roca, unul dintre cei mai mari producători mondiali de obiecte sanitare, care a cumpărat un teren de 15,5 hectare.

Totodată, în parcul Graells&Llonch din Prejmer activează şi companiile GJM, Shapes Subcontracting, Unior-Tepid, Sin Aqua, Aquaform, Losan România, Proges, Rubi Braşov, Rumagol, dar şi alte companii.

Proiectul parcului Graells&Llonch de lângă Braşov a fost demarat în anul 2005, când s-au iniţiat procedurile de obţinere a autorizaţiilor necesare. Parcul a fost dezvoltat de autorităţile locale şi compania spaniolă Graells&Llonch, în urma unei investiţii de 350 mil. euro.

Compania Graells&Llonch a fost înfiinţată în anul 1999, în Barcelona, ca dezvoltator de parcuri industriale. Graells&Llonch mai are în curs de dezvoltare un parc industrial în China, cu o suprafaţă de un milion de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO