Companii

Sperante pentru consum? Sud-africanii au cumparat de la Hergan spatiile magazinelor Auchan si Bricostore din Pitesti. Hergan a incasat 15 milioane de euro

Sperante pentru consum? Sud-africanii au cumparat de la Hergan spatiile magazinelor Auchan si Bricostore din Pitesti
11.03.2010, 23:15 87

Omul de afaceri Alexander Hergan, care con troleaza grupul Avrig35, a realizat al cincilea exit din imobiliare, renun tand la oparte din centrul comercial Iris din Pitesti, intro tranzactieevaluata la 40 de milioane de euro, luand in calcul si faptul caNew Europe Property Investments (NEPI) va prelua si datoriilefacute pentru dezvoltarea acestor spatii.

NEPI a preluat spatiul de 13.600 de metri patrati inchiriatcatre Auchan si magazinul de 9.500 de metri patrati in care isidesfasoara activitatea Brico store.

"Contractele de inchiriere catre Auchan si Bricostore genereazaun profit net de 4,67 milioane de euro", potrivit NEPI.

Intr-un an pot cumpara si galeriilecomerciale

Proiectul mai cuprinde doua galerii comerciale, una de 8.000 demetri patrati in fata magazinului Auchan si un alt spatiu de 7.000de metri patrati denumit Iris Shopping Center, care au ramas inproprietatea grupului Avrig 35, cu optiune de vanzare ulterioara,pe parcursul unui an, in cazul in care gradul de ocupare alspatiilor va creste.

Avrig 35 luase un imprumut de aproape 40 de milioane de euro dela bancile UniCredit Tiriac si Banca Ro maneasca pentru dezvoltareaproiec tului din Pitesti, soldul acestui credit urmand a fiimpartit intre cele doua companii.

Reprezentantii Avrig 35 nu au comentat pe seama tranzactiei panala inchiderea editiei.

Pe langa preluarea acestei datorii, NEPI va emite noi actiuniproprii in va loare de 20,95 milioane de euro care vor fi cedatecatre Avrig 35. O parte dintre acestea, in valoare de cincimilioane de euro, vor fi blocate pentru o perioada de cel putin 12luni, in timp ce restul 15,5 milioane de euro vor fi vandute,aceasta urmand a fi suma lichida din tranzactie.

NEPI a fost asistat in aceasta tran zactie de casa de avocaturaReff & Asociatii, in timp ce de partea vanza torilor sa aflat oechipa a firmei D&B David si Baias.

NEPI si Avrig 35 sau aflat si cu alta ocazie fata in fata introtranzactie imobiliara, sudafricanii preluand in urma cu doi anipentru 46,3 milioane de euro un portofoliu de 18 imobile de birouridetinute de Avrig 35.

Sud-africanii de la NEPI, activi pe piata centrelorcomerciale

NEPI se afla la a doua achizitie de spatii in centre comercialein Romania, dupa ce a cumparat in octombrie 2009 proiectul EuropeanRetail Park din Braila, intro tranzactie asemanatoare, prin care apreluat datorii, a cedat actiuni proprii si lichiditati, cu ovaloare cumulata de 63 de milioane de euro.

NEPI este un fond cu actionari din Africa de Sud, listat pebursa de la Londra, unde capitalizarea se ridica la 130 de milioanede lire sterline.

De altfel, in ultimii doi ani, sudafricanii sunt singurii caresau aventurat sa faca achizitii de spatii in centre comerciale, inconditiile in care retailerii se plang de scaderea vanzarilor, iarproprietarii de centre comerciale reduc nivelul chiriilor.

Cu toate acestea, achizitiile sunt facute la randamente in jurula 10% pe an, mult mai mari fata de valorile din urma cu doitreiani, cand pentru proprietati similare proprietarii nu acceptau savanda pentru o rata mai mare de capitalizare de 77,5% anual. Cualte cuvinte, preturile sunt cu circa 30% mai mici.

Daca in proiectul de la Braila NEPI nu mai are la ora actualaconcurenta, in Pitesti Auchan si Bricostore sunt concurati la micadistanta de proiectul Jupiter City, in care sunt deschise unitatiale retailerilor Carrefour si Praktiker, principalii competitoridin domeniile hipermarketurilor si retelelor de bricolaj.

Tranzactii de 300 mil. euro

Grupul Avrig 35 este unul dintre cei mai mari dezvoltatoriimobiliari de pe piata locala, realizand in ultimii zece aniproiecte care au fost vandute pentru mai mult de 300 de milioane deeuro. Cele mai importante dintre acestea au fost proiectul IrisShopping Center din cartierul bucurestean Titan, vandut pentru 140de milioane de euro, respectiv cladirea de birouri Charles deGaulle Plaza, cedata pentru 80 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO