Mediafax.biz Exclusiv

Statul dispus să cedeze unui investitor până la 34% din acţiunile CNPR pentru majorarea capitalului

Autor: Dinca Thomas

14.10.2011, 12:47 134

În urma majorării de capital, statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni, dar şi-ar putea reduce participaţia până la 51% din titluri. În acelaşi timp, Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la Poşa Română la 15% dacă nu va participa la majorarea capitalului.

Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, Compania Naţională Poşta Română este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Documentul citat prevede însă o majorare de capital la Poşta Română, "în urma căreia statul să deţină minim 51% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea minim 15%".

Conform aceleiaşi surse, investitorul va avea dreptul să propună o echipă care să asigure managementul companiei pe o perioadă de minimum 10 ani.

În luna august, minstrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a anunţat că discută cu reprezentanţii operatorilor poştali naţionali din Belgia, Austria şi Germania pentru intrarea în acţionariatul Poştei Române, proces care va avea ca efect implicarea în managementul operaţional şi capitalizarea companiei.

Ministrul a afirmat că statul nu va ceda controlul CNPR, urmând să deţină pachetul majoritar de acţiuni din capitalul social în eventualitatea atragerii unui investitor.

"Au fost discuţii neoficiale şi cu reprezentanţii Fondului Proprietatea, care, în principiu, şi-au exprimat acordul pentru un astfel de proces", a spus Vreme.

El a adăugat că nu poate avansa un termen privind lansarea acestui proces, dar a menţionat că doreşte conturarea unei opinii clare şi precise într-un interval de timp cât mai scurt.

În urmă cu trei săptămâni, premierul Emil Boc s-a întâlnit, la Bucureşti, cu omologul său belgian, Yves Leterme, oficialul străin anunţând atunci că operatorul naţional de poştă din Belgia, bpost, vrea să devină acţionar minoritar la Poşta Română.

Surse oficiale participante la discuţie au declarat atunci pentru MEDIAFAX că bpost vrea să preia un pachet minoritar de acţiuni la Poşta Română.

Compania Poşta Română dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Bugetul CNPR pentru acest an prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei în 2010, şi un profit brut de 2,34 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO