Statul pune la bătaie 50% din bani. Opt producători investesc 760 mil. lei în România şi creează 3.200 de joburi

24 nov 2015 Autor: Corina Mirea

Opt companii din industria producătoare, printre care Bosch Rexroth, Robert Bosch, Automobile Dacia, Leoni Wiring Systems sau Airbus Helicopters au „pe rol“ investiţii de aproape 760 mil. lei (circa 170 mil. euro) pentru deschi­derea sau extinderea unor unităţi de producţie în România. Acestea ar urma să genereze mai mult de 3.200 de locuri de mun­că în judeţele Alba, Cluj, Braşov, Argeş, Gorj sau Bis­triţa-Năsăud, unde angajaţii vor fabrica sub­an­sambluri sau alte componente electronice, caroserii pentru industria auto, cabluri elec­trice şi electronice, com­po­­nente pentru in­dus­tria aero­nautică sau aeronave com­­plete, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Din suma totală pe care aces­te companii ar trebui să o in­vestească în piaţa locală, pes­­te 370 mil. lei (adică mai mult de 83 mil. eu­ro) vor fi aco­perite din aju­toa­re de stat, obţinute de cei opt pro­ducă­tori în ultima jumă­tate de an.

Antreprenorii lipsesc însă de pe lista companiilor care au primit ajutoare de stat în acest interval, astfel că, în conti­nuare, jucătorii stră­ini sunt cei care ştiu să benefi­cie­ze de schemele de finanţare puse „la bătaie“ stat.

„Faptul că pe lista proiectelor aprobate se regăsesc în cea mai mare parte companii străine nu înseamnă că cele ro­mâneşti nu au iniţiativă, ci doar că anumite conjuncturi şi criterii solicitate de legea ajutorului de stat pot fi îndeplinite mai greu de acestea şi, astfel, nu au aceeaşi rată de succes“, susţine Iulian Sorescu, associated partner şi head of financial department al firmei de avocatură Noerr Finance & Tax.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.11.2015

 
Cuvinte cheie:
investitii
, companii
, ajutor de stat
, producatori
, locuri de munca
, bosch
, airbus
, automobile
, automobile dacia
, industrie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide