Companii

Străinii se bat pentru lemnul românesc, o piaţă care tatonează pragul de jumătate de miliard de euro

Străinii se bat pentru lemnul românesc: chinezii conduc în topul celor mai activi cumpărători pe o piaţă care tatonează pragul de jumătate de miliard de euro

Autor: Radu Racu

07.10.2012, 17:01 929

Exploatarea primară a lemnului, o industrie de aproximativ jumătate de miliard de euro, rămâne anul acesta la nivelul record atins în 2011, arată o estimare a ZF pe baza datelor jucătorilor din această piaţă. Cu toate acestea, recoltarea lemnului, care a iscat controverse în ultimii ani, nu şi-a atins potenţialul, deoarece, spun oamenii din industrie, nu există drumuri de acces (drumuri forestiere) către zone mai îndepărtate.

În România există aproape 6,4 milioane de hectare de pădure care acoperă 27% din teritoriul României. Aproximativ jumătate din această suprafaţă este deţinută de statul român, care o administrează prin intermediul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, iar restul de alţi proprietari, printre care se numără primării, diverse asociaţii denumite coposesorate, proprietari individuali şi instituţii precum Biserica Ortodoxă Română (BOR). BOR este de altfel unul dintre cei mai mari proprietari de păduri din regiunea Moldovei.

Cât lemn se recoltează

Volumul lemnului recoltat de pe fondul forestier român a atins în anul 2011 nivelul de 18,7 milioane de metri cubi, în creştere cu 10% faţă de anul precedent şi un nivel record de la începerea noului ciclu de măsurători, în anul 1990, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Precedentul record fusese stabilit în anul de boom economic 2007, când au fost recoltaţi 17,237 de milioane de metri cubi.

Anul acesta exploatările se păstrează "cam la acelaşi nivel", conform estimări­lor Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), o organizaţie care numără peste 650 de jucători din industria de exploatare a lemnului, cu capital atât românesc, cât şi privat. La un preţ mediu de circa 25 de euro pe metru cub de masă lemnoasă pe picior (copac netăiat), valoarea lemnului recoltat anul acesta se ridică la cel puţin 450 de milioane de euro, echivalentul a 0,3% din PIB-ul României.

O estimare mai precisă a pieţei suferă însă din cauza fragmentării ridicate a parcelelor deţinute de proprietari individuali şi comunităţi obşteşti.

Din totalul lemnului exploatat, Romsilva a contribuit cu 10 milioane de metri cubi anul acesta, conform estimărilor ASFOR, pe care îi vinde la un preţ mediu de 25 euro pe metru cub de masă lemnoasă, echivalentul a 250 de milioane de euro pe an.

Nu există informaţii publice legate de preţul la care ceilalţi proprietari vând lemnul exploatat, dar dacă se ia în considerare un preţ de vânzare similar celui de la Romsilva, ar rezulta cel puţin 200 de milioane de euro, plasând nivelul total al pieţei la 450 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO