Strategia energetică a statului: Uraniul românesc, înlocuit cu cel canadian la Cernavodă

26 feb 2016 Autor: Roxana Petrescu

Compania Naţională a Ura­niului (CNU) rămâne fără singurul client pen­tru uraniul scos de la mina din Crucea (Suceava) după ce Nu­cle­ar­elec­trica a preferat să cum­pere com­bus­tibil ca­nadian, balanţa fiind în­cli­nată de preţul mai bun oferit de străini.

Deşi din punctul de vedere al con­trolului cos­tu­rilor decizia este jus­­tifi­cată, Nu­clear­electrica spu­nând că CNU a de­cis deodată să majoreze cu 76% preţul pe tona de pulbere de uraniu, din punct de vedere strategic menţine­rea acestei decizii ar putea duce la dis­tru­gerea lanţului nuclear, una dintre pu­ţinele industrii inte­gra­te pe vertical pe care o mai are Româ­nia. Ambele com­panii fac parte din portofoliul Mi­nisterului Energiei.

Într-o postare pe pagina perso­nală de Facebook, fostul preşedinte Traian Bă­sescu îi cere pre­mierului Dacian Cio­loş să opreas­că această ac­ţiune pe ca­re o ca­racterizează ca fiind o „ticăloşie“.

„Nu am dubii că preţul ca­na­die­ni­lor este mai bun. Problema este că pre­­ţul va fi mai bun doar până când Ro­mâ­nia nu va mai produce com­bus­ti­bil nuclear. Pe urmă, va veni de­pen­den­ţa de cana­dieni sau, de ce nu, de ruşi“, a scris Băsescu.

Într-o inter­ven­ţie la ZF Power Sum­mit, eveniment or­ganizat de ZF în pe­rioada 22-23 februarie, Daniela Lulache, direc­to­rul general al Nu­cle­ar­­electrica, spunea că de­cizia a fost luată strict pe cri­terii economice.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2016

 
Cuvinte cheie:
Strategia energetică
, Uraniul românesc
, cernavoda
, nuclearelectrica
, ZF Power Sum­mit 2016
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide