Companii

Strategia Tuborg de reducere a costurilor: renunta la ore suplimentare, la petreceri si taie benzina pentru manageri

Strategia Tuborg de reducere a costurilor: renunta la ore suplimentare, la petreceri si taie benzina pentru manageri
28.08.2009, 00:00 513

Shachar Shaine, presedintele URBB, a explicat ca in perioada de criza cheltuielile se impart in "must have" si "nice to have". In timp ce la categoria "must have" managerul URBB mentioneaza din start investitiile in publicitate si mentinerea echipei, lista "nice to have" a fost extinsa treptat de la inceputul acestui an.

"Publicitatea este un must have deoarece traim din marci. Tot in aceasta categorie intra si oamenii, deoarece ne-a luat mult sa construim echipa si nu vrem sa renuntam la ea", declara Shaine, 41 de ani.

Una dintre activitatile la care compania a renuntat anul acesta este petrecerea interna. "In fiecare an faceam o petrecere interna de 1 iunie. Acum doar am dat un mic cadou copiilor angajatilor si o felicitare", spune el. Aceasta este insa doar una dintre masurile luate de producatorul Carlsberg pentru a reduce costurile.

 "Ne-am axat pe eficienta. Acum exista o colaborare mai mare intre departamentele de vanzari, suply chain si fabrica. Planificam productia mult mai atent, folosind doar strictul necesar", spune presedintele URBB.

 

Bonus pentru productie

Astfel, in timp ce muncitorii din fabrica de bere au lucrat anul trecut inclusiv sambata si duminica in lunile de vara, in 2009 fabrica a functionat in doar 10% din weekenduri. De asemenea, schimbarea turelor de productie se realizeaza mult mai repede decat anul trecut, iar pauza de masa nu mai este luata de toti angajatii in acelasi timp, ci pe echipe, pentru a creste productivitatea si a reduce timpii morti. "Am realizat un sistem de bonusare cu care am inlocuit orele suplimentare. Daca reusesc sa produca mai mult decat in mod normal in intervalul unei ture, angajatii primesc intre 20 si 25% din salariul lor de baza, care este de 1.800 de lei", sustine Shachar Shaine.

 Tocmai pentru a motiva angajatii, langa liniile de productie sunt montate in prezent tabele si grafice pe care este reprezentata evolutia productiei. "Nu faceam acest lucru anul trecut", spune Shaine. De asemenea, langa fiecare linie de productie se afla un tabel pe care la fiecare final de tura sunt notate productia realizata, timpul necesar productiei si rata de eficienta pentru realizarea acesteia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO