Companii

Studiu CITR Group: Numărul insolvenţelor în rândul companiilor cu active de peste un milion de euro s-a redus cu 7% în 2017, dar valoarea acestora a crescut cu 15%

Studiu CITR Group: Numărul insolvenţelor în rândul...

Autor: Cristina Bellu

14.02.2018, 14:11 147

Numărul companiilor româneşti de impact (cu active de peste un milion de euro – n. red.) intrate anul trecut în insolvenţă a scăzut cu aproximativ 7% faţă de 2016, în timp ce valoarea acestora a crescut cu 15%, la 1,22 mld. euro, arată o analiză a CITR Group.

“Scăderea de 7% a numărului companiilor de impact nu este un indicator care să arate o însănătoşire solidă a mediului de afaceri sau a economiei, mai ales pentru că vorbim de o creştere a valorii acestor companii insolvente cu 15%, din punct de vedere al activelor imobilizate, şi de peste 30%, dacă ne uităm la cifra de afaceri.”, explică Andreea Cionca-Anghelof, Managing Partner CITR, parte a CITR Group.

Totalul insolvenţelor de impact în 2017 a implicat un număr de 14.200 de angajaţi, cu 25% mai puţin decât în anul precedent, când în rândul companiilor de impact cu capital privat intrate în insolvenţă s-au numărat companii cu peste 1.000 de angajaţi fiecare, precum Prospecţiuni, Swat Force International, Right Betting şi Grup Est Security.

După numărul de angajaţi ai companiilor cu active de peste un milion de euro intrate în insolvenţă în anul 2017, cele mai multe au fost în Bucureşti, Ilfov (8.100 de angajaţi) şi Transilvania (5.300 de persoane), iar judeţele cu cele mai multe insolvenţe de impact, după Bucureşti şi Ilfov au fost Prahova, Iaşi, Sibiu, Constanţa şi Argeş.

Din punct de vedere al valorii activelor imobilizate principalele insolvenţe au fost înregistrate de companiile Galaxy Tobacco, Chemgas Holding Corporation, Bio Fuel Energy(Grupul Interagro), Romcab, Carpatica Asig şi Upetrom 1 Mai, care au o valoare totală a activelor imobilizate de peste 345 milioane de euro şi aproximativ 2.100  de angajaţi.

Domeniile de activitate cu cel mai mare impact asupra pieţei insolvenţei în anul 2017 rămân industria şi serviciile, unde industria deţine 29% din numărul societăţilor de impact intrate în insolvenţă, 35% din cifra lor de afaceri, 48% din activele imobilizate şi aproximativ jumătate dintre angajaţi, mai arată studiul CITR Group.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO