Companii

Studiu:Doar 5,6% dintre companiile româneşti sunt stabile financiar şi îşi plătesc la timp datoriile

Studiu:Doar 5,6% dintre companiile româneşti sunt...

Autor: Mona Scarisoreanu

05.10.2017, 15:33 204

Aproximativ 75% dintre aceste instituţii sunt microîntreprinderi. Acest procent este în creştere cu peste 2% anul acesta, comparativ cu anul trecut.

O companie care s-a dovedit capabilă să-şi plătească datoriile la timp, are o profitabilitate de 9,36%, în condiţiile în care media naţională este de 4,5% iar o companie care nu se află în grupul companiilor puternice au o profitabilitate de doar 1,13%..

”Analizele realizate scot în evidenţă faptul că este mult mai profitabil pentru o companie să aibe un comportament de plată corect. Mai mult, cea mai mare pondere de companii puternice sunt microîntreprinderile, companii cu mai puţin de 9 angajaţi. Astfel, microîntreprinderile nu sunt companii slabe ci dimpotrivă, reprezintă motorul economiei româneşti”, a declarat Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo România.

Companiile puternice îşi plătesc datoriile în 99 zile, de aproape patru ori mai repede decât media naţională de 355 zile şi de peste cinci ori mai repede comparativ cu restul instituţiilor care îşi plătesc datoriile în 542 de zile.

În cazul recuperării creanţelor, o companie puternică le recuperează în 70 de zile pe când media naţională este de două ori mai mare 166 zile, arată studiul Creditinfo Romania.

Cea mai mare densitate de companii puternice e în judeţele din centrul României: Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna. Aici, peste 6% din companii sunt stabile şi profitabile.

Cultura orientată spre corectitudine, influenţele maghiare şi săseşti din zonă sunt principalii vectori care au plasat judeţe în topul acestui clasament. Alte judeţe cu o bună densitate sunt Timiş, Cluj, Ialomiţa şi Argeş.

La polul opus, judeţele din vestul şi sudul României au cea mai mică densitate de companii puternice, între 3 şi 4%. Este vorba despre judeţele Mehedinţi, Caraş Severin, Dolj, Olt şi Dâmboviţa.

Sărăcia, lipsa infrastructurilor de producţie, care să susţină activităţile conexe, migraţia populaţiei către zone mai dezvoltate sau izolarea teritorială sunt unele dintre motivele pentru care aceste judeţe se află în coada clasamentului.

”Pe lângă importanţa avută la nivel naţional, o companie care îşi plăteşte mai repede datoriile are şi un important rol local. Plata rapidă a datoriilor înseamnă o contribuţie importantă atât în funcţionarea altor afaceri cât şi în valoarea contribuţiilor plătite sub forma taxelor şi impozitelor către comunităţiile locale. Acest lucru este mult mai important în judeţele cu o densitate mică de companii puternice, unde un număr foarte mic de companii contribuie aproape în totalitate la bunăstarea regiunii”, a declarat Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo România.

Domeniul din care provin cele mai multe companii solvabile şi puternice este cel al transporturilor rutiere de mărfuri, cu aproape 4.400 de companii care respectă criteriile de eligibilitate. Pe locul al doilea se situează firmele care activează în comerţul cu amănuntul, cu peste 3.000 de companii puternice iar pe locul al treilea sunt construcţiile, unde sunt aproape 3.000 de firme solide din punct de vedere financiar. Urmează firmele de contabilitate, cultivatorii de cereale, inginerii şi consultanţii de management şi afaceri.

Creditinfo România este o companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial. Cu 13 ani de experienţă în domeniu, societatea previne riscurile la care se expune o companie atunci când încheie noi parteneriate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO