Companii

​Studiu EY: Şapte din zece antreprenori din România îşi finanţează afacerile din fonduri proprii. Aproape 40% câştigă mai puţin de 500 de euro pe lună din business

​Studiu EY: Şapte din zece antreprenori din România...

Autor: Corina Mirea

05.04.2016, 11:04 838

Un procent de 69% din antreprenorii din România aflaţi la început de drum se folosesc de resurse proprii pentru a pune pe picioare un business propriu. În acelaşi timp, 38% din cei care îşi fac debutul în mediul antreprenorial câştigă mai puţin de 500 de euro pe lună din afacerea dezvoltată, arată studiul EY “Barometrul afacerilor de tip startup din România”.

“Un procent de 69% din cei care au dezvoltat un start-up s-au folosit de fonduri proprii. Aici nu includem doar economiile personale, ci şi salarii din munca depusă într-o altă companie (pentru că mulţi au un job în paralel), credite de nevoi personale şi carduri de credit. Apoi, 11% din cei care au dezvoltat un start-up s-au folosit de fonduri europene şi apoi de finanţarea nerambursabilă din partea statului (6%). Este surpinzătoare poziţia fondurilor europene, în contextul în care în SUA, spre exemplu, pe locul doi probabil că s-ar fi clasat familia şi prietenii”, a spus Mihaela Matei, special projects officer în cadrul EY Români, prezentă astăzi la evenimentul de lansare a studiului. “Barometrul afacerilor de tip startup din România” a fost realizat în perioada 2 septembrie-15 decembrie pe baza răspunsurilor date de 301 fondatori de start-up-uri din România care acoperă arii precum impozitare şi reglementare, acces la finanţare, ajutor coordonat, cultura şi educaţie din sfera antreprenorială.

Mihaela Matei a mai precizat că un start-up este o companie care există pe piaţă de cel mult trei ani şi că, potrivit studiului, peste 60% din antreprenori sunt la prima iniţiativă pe cont propriu în mediul de afaceri. Cei mai mulţi dintre micii antreprenori (81%) au mai puţin de 35 de ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO