Companii

Studiu PwC România: Piaţa serviciilor de recreere ar putea creşte de aproape şapte ori până în 2021, de la 36 mil.lei în prezent

Studiu PwC România: Piaţa serviciilor de recreere ar...

Autor: Roxana Rosu

07.05.2018, 11:54 465

Aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere ar genera un impact pozitiv de aproximativ 340 de milioane de lei la bugetul de stat până în 2021, potrivit unei analize PwC România, în condiţiile în care numărul de vizitatori ar putea creşte cu o medie anuală de 30%.

Această creştere ar contribui la dezvoltarea de aproape şapte ori a sectorului, care ar creşte de la 36 de milioane de lei (2018) până la 240 de milioane de lei (2021), arată raportul Analiza pieţei activităţilor şi complexelor de recreere din România.

În opinia analiştilor, această măsură ar veni şi în întâmpinarea nevoii de îngrijire a stării de sănătate a populaţiei. România are o incidenţă a mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare de 3 ori mai ridicată la mia de locuitori decât media Uniunii Europene. Doar 15,6% din populaţia ţării dedică săptămânal măcar 1 oră pentru activităţi sportive şi de recreere, comparativ cu peste 50% la nivel european. În acelaşi timp România are un procent mai mare de fumători în total populaţie şi un consum de alcool mai ridicat pe cap de locuitor, comparativ cu media Uniunii Europene.

Din punct de vedere fiscal, la nivelul Uniunii Europene, 14 state membre au ales să aplice cotă redusă de TVA în legislaţia naţională pentru diverse categorii de activităţi de recreere. În ianuarie 2018 Comisia Europeana a făcut publică o propunere de modificare a Directivei de TVA cu scopul de a creşte flexibilitatea la nivelul statelor membre în ceea ce priveşte aplicarea cotelor reduse de TVA şi pentru a lăsa acestora mai multă libertate de alegere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO