Companii

Sucu, Mobexpert: Cine spera ca peste sase luni lucrurile se vor imbunatati viseaza

Sucu, Mobexpert: Cine spera ca peste sase luni lucrurile se vor imbunatati viseaza

Dan Sucu

19.01.2009, 18:47 61

Omul de afaceri Dan Sucu (desen), unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori locali, care controleaza grupul de firme Mobexpert, spune ca pana in 2011 "lucrurile vor arata din zi in zi mai rau", in conditiile in care marile firme straine care au capacitati de productie in alte state le vor inchide mai intai pe acestea si abia apoi pe cele din tara lor.

Mobexpert a terminat anul 2008 cu vanzari in crestere usoara comparativ cu nivelul de 560 mil. lei (168 mil. euro) raportat in 2007. Grupul are circa 3.500 de angajati.
"Cine spera ca peste sase luni de zile lucrurile se vor imbunatati viseaza. Si in Europa lucrurile vor merge in jos. In acest moment, criza din Romania e 'parfum' fata de ce se intampla in Vest", spune Sucu intr-un interviu acordat ZF. El da exemplul cererii de la export, care s-a diminuat cu circa 50% anul trecut.
Proprietarul Mobexpert spune ca este pentru prima data cand nu se asteapta la o crestere a vanzarilor in lei in 2009, in conditiile in care pentru acest an bugetele realizate sunt trimestriale. Anii trecuti, bugetul Mobexpert era construit pe cresteri de peste 10%, care in cele mai multe dintre cazuri erau depasite. Pentru primele trei luni ale anului, Sucu estimeaza o "conservare" a vanzarilor in lei, ceea ce ar determina o scadere in euro.
La nivelul intregii piete de mobila, el vorbeste de o scadere de circa 12-15% in aceasta perioada comparativ cu primul trimestru din 2008.
"Ma astept la un curs mediu de 4,2-4,25 lei pentru un euro in primul trimestru, ceea ce ar face businessul predictibil", afirma omul de afaceri. Sucu spune ca nu are un scenariu in ipoteza in care cursul s-ar duce la 5 lei si ca un astfel de nivel ar fi speculativ.
Pe de alta parte, proprietarul Mobexpert spune ca este avantajat de scaderea EURIBOR de peste trei puncte procentuale in ultimele 40 de zile, in conditiile in care creditele totale de 80 mil. euro ale grupului sunt contractate la EURIBOR plus o anumita marja.
"Din aceasta scadere castig 2,5 milioane de euro anual. Este vorba de creditele societatii, pentru investitii sau pentru activitatea curenta", spune Sucu.
Proprietarul Mobexpert vorbeste acum de inchiderea a doua fabrici, in conditiile in care in decembrie spunea ca ar putea inchide numai o singura unitate. De asemenea, Sucu nu a bugetat cresteri salariale "pentru prima data in ultimii cinci ani".

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO