Companii

Sucu: Nu inteleg cum o banca ii spune unui client mai vechi ca un altul plateste jumatate de pret la "Prima casa" - VIDEO

02.07.2009, 18:42 92

"Inca de cand am pornit societatea nu m-am bazat niciodata pe ideea ca mediul privat ar putea primi ceva de la o entitate statala. Am considerat ca intregul mediu privat ar putea sa duca mai departe tara fara ajutor din partea guvernantilor. Partea nefericita este ca in acest moment, adaptarea firmelor private la realitati nu mai e posibila si depinde de adaptarea statului la realitati. Iar cea mai mare temere a mea este legata de incapacitatea lor de a se adapta", a spus Sucu pentru ZF.

Mobexpert activeaza intr-o industrie afectata puternic de criza economica, majoritatea jucatorilor din industria mobilei raportand scaderi in primele luni ale anului. Astfel, grupul Mobexpert, cel mai mare jucator din industrie, a inregistrat in primele trei luni ale anului vanzari in scadere cu 5% in lei (20% in euro).
"Estimam ca vom vinde cu 8 - 10% mai putin in lei in trimestrul doi, insa din ce am vazut pana acum scaderea va fi mai mare. Anul trecut primele trei trimestre au fost bune. Corectia de care vorbim nu e de mirare, dar efectele crizei sunt mai evidente decat am estimat noi", afirma Sucu.
 
Mai mult optimism in semestrul doi
In ceea ce priveste partea a doua a anului, omul de afaceri spune ca se asteapta sa nu fie atat de slaba ca si prima.
"In semestrul doi al anului trecut cresterea nu a mai existat comparativ cu 2007. Nu ne asteptam la multe lucruri bune, dar a doua parte a anului pentru noi de obicei este mai favorabila. Probabil ca vom experimenta scaderi in continuare, insa nu atat de importante", este de parere proprietarul Mobexpert.
Grupul detine in prezent opt magazine de mari dimensiuni in tara care opereaza peste 80.000 de metri patrati si alte 23 de magazine de mai mici dimensiuni. Anul trecut Sucu a investit 8 mil. euro in extinderea companiei in Sibiu, Pitesti si Suceava, ceea ce a adaugat retelei 18.000 de metri patrati. La nivel de productie, Sucu spune ca apeleaza "din ce in ce mai des la ideea de somaj tehnic pentru aproape toate intreprinderile". Grupul opereaza opt fabrici. "Capacitatile pe care le avem sunt net superioare nevoilor de vanzare si atunci suntem nevoiti sa ne adaptam. Aceeasi problema o am si la export", a completat Sucu. El mai afirma ca intotdeauna mai are in vedere inchiderea unei fabrici.
Programul "Prima casa", prin care cei care care isi achizitioneaza locuinte vor beneficia de garantii din partea statului si de conditii preferentiale, ar putea reprezenta un avantaj pentru mediul privat si industria mobilei, alti producatori de mobila mizand chiar pe faptul ca acesta va relansa intreaga industrie.
 
Atac la banci
"Programul ca idee este corect. Primul lucru pe care il scoate in evidenta este cat de gurmande sunt bancile si cat de scump este creditul fata de cat ar trebui sa fie. Asa-zisa garantie guvernamentala, despre care se vorbeste in conditiile in care Guvernul risca foarte putin, pentru ca se bazeaza pe o casa, arata diferenta dintre preturile pietei si preturile oferite la 'Prima casa'", este de parere el. Cu toate acestea, proiectul pleaca de la un lucru "necinstit" din cauza faptului ca ii dezavantajeaza pe cei care au case deja si care platesc rate mai mari decat nivelul propus la "Prima casa".
"Cei care raman in afara programului 'Prima casa' si care si-au cumparat prima casa in urma cu unul sau doi ani si care acum sunt sclavii avaritiei bancilor ar avea ceva de spus. Nu inteleg cum o banca poate sa-i spuna cuiva ca la 'Prima casa' platesti jumatate din cat platesti la cea normala. Nu inteleg cum poate un functionar de la ghiseu care reprezinta o banca sa faca o asemenea oferta. Un client inainte de a cauta cel mai bun pret pentru cel mai bun produs, el cauta respect. Eu nu vad cum o banca poate sa-i arate clientului vechi respect cand clientului nou ii ofera asa ceva", este de parere Sucu.
Mobexpert se numara printre grupurile care au contractate credite de valoare mare, atat credite de investitii pe termen lung, cat si linii de credite care de obicei se negociaza pe un an. Firma a incercat sa ramburseze anticipat "pe cat posibil".
Omul de afaceri mai spune ca nu poate sa fie optimist decat in momentul in care va vedea adaptari serioase ale aparatului guvernamental la realitatile din piata.
"Daca as avea un director de intreprindere caruia i-as da o fabrica pentru a o conduce de la 1 ianuarie pe care altcineva a condus-o pana atunci, iar respectivul director de intreprindere nu ar fi adaptat imediat salariile la situatia reala, as fi inteles ca nu este director", afirma Sucu, referindu-se la cresterile salariilor bugetarilor de la inceputul anului. In retailul de mobila estimat la 1,3 mld. euro anul trecut Mobexpert concureaza cu IKEA, kika, Elvila, Staer, Neoset. La nivelul producatorilor, piata este de circa 2 mld. euro.
 
Cele mai mari magazine
Mobexpert Pipera
  • Domeniu: magazin de mari dimensiuni
  • Cifra de afaceri (2007): 34,5 mil. euro
  • Profit net (2007): 3,9 mil. euro
  • Numar de angajati (2007): 215
 
Mobexpert Baneasa
  • Domeniu: magazin de mari dimensiuni
  • Cifra de afaceri (2007): 16,5 mil. euro
  • Profit net (2007): 1 mil. euro
  • Numar de angajati (2007): 149
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO