Companii

Şucu, proprietarul Mobexpert acuza: Băncile omoară toată creditarea persoanelor fizice. Cum comentati?

Şucu, proprietarul Mobexpert acuza: Băncile omoară toată creditarea persoanelor fizice. Cum comentati?
04.07.2010, 23:50 178

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul grupului de firmeMobexpert şi unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români,critică dur sistemul bancar local, 80% din sistem fiind înproprietatea grupurilor financiare străine, pe care îl acuză căblochează artificial creditarea persoanelor fizice şi în acest felloveşte consumul, afacerile şi duce economia în jos, în loc să osusţină.

"În momentul de faţă, vrem sau nu să recunoaştem, principalaproblemă este blocajul creditării la nivelul persoanelor fizice,blocaj pe care eu îl văd în cea mai mare parte artificial (facereferire la dobânzile mari - n.red.). Din păcate, în domeniulbancar deciziile strategice nu se mai iau în Bucureşti. Cred cămanagementul local al băncilor nu este capabil cu adevărat să-şiexpună părerile către decidenţii de la Viena sau Paris, astfel cătotul este blocat", a spus Şucu.

El explică faptul că în România problema creditării nu este acompaniilor mari, avocaţii de specialitate negociind clauzefavorabile ambelor părţi, cât mai degrabă a persoanelor fizice,situaţie în care "banca îşi impune întotdeauna punctul devedere".

"Pe noi nu ne preocupă creditele noastre pentru că am avut grijăsă fie negociate într-un mod corect. Am putea avea uneledificultăţi şi cu cele existente în măsura în care am avea nevoiede creditare suplimentară. Dar cine mai are nevoie de dezvoltareacum? Pe noi ne preocupă creditarea clienţilor care este blocată.Şi nu cred că statul este cel care poate să intervină", a mai spusŞucu.

Dacă firmele iau credite cu dobânzi de 4-5% la euro, persoanelefizice iau împrumuturi cu dobânzi care depăşesc 12% în euro. Lalei, firmele iau bani de la bănci cu 5-8%, în schimb persoanelefizice trebuie să plătească dobânzi care depăşesc 15%. În ultimiidoi ani creditarea persoanelor fizice a scăzut dramatic, ceea ce aafectat toate pieţele: consum, auto, imobiliare, electrocasnice,mobilă etc. Paradoxal, în plină criză economică băncile nu numai cănu au redus dobânzile la persoanele fizice, ci dimpotrivă le-aumajorat, ceea ce a sufocat orice achiziţie pe credit.

"Sistemul bancar din România, indiferent de ce spune BancaNaţională, este varză. Este sigur (solid - n.red.), dar nu estetipul de siguranţă de care avem nevoie. Omoară totul. Nu este ovariantă rezonabilă", a mai spus Şucu.

Este pentru a doua oară când omul de afaceri, care a creat unuldintre cele mai cunoscute branduri româneşti după 1990, ia opoziţie dură vizavi de sistemul bancar, spunând în trecut căbăncile au făcut "un vapor de bani în România". Mobexpert, afacerealui Şucu, a fost serios afectată anul trecut de criza economică,cifra de afaceri scăzând cu 21%, nivel dublu comparativ cuestimările iniţiale. În euro, criza a topit 54 mil. euro dinafacerile celui mai puternic grup din industria mobilei, care anultrecut a rulat numai 115 mil. euro.

Şucu se gândeşte acum să susţină el creditarea clienţilor pentrucă altă variantă nu există pentru a vinde mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO