Companii

Suedezii cauta manager pentru achizitii de terenuri

Suedezii cauta manager pentru achizitii de terenuri
08.06.2010, 23:31 80

Gigantul suedez IKEA, care a preluat anul acesta magazinul dinzona comerciala Baneasa, in urma unei tranzactii estimata de ZF lapeste 30 mil. euro, recruteaza un manager cu background in realestate pentru achizitia de terenuri, potrivit unui anunt publicatpe site-urile de recrutare.

Acesta este primul pas pe care IKEA il face in vedereaextinderii dupa finalizarea tranzactiei prin care omul de afaceriPuiu Popoviciu a iesit din retail-ul de mobila.

"Procesul de recrutare pentru postul de Land Acquisition Managera inceput pe data de 1 iunie, cand am plasat anuntul pe site-uri derecrutare din Romania. Procesul de recrutare este in curs dedesfasurare, iar candidatii interesati pot primi detalii privindnecesitatea crearii postului pe parcursul interviurilor.Deschiderea de noi magazine a fost una dintre preocuparile noastreinca de la intrarea pe piata din Romania si este in continuare. Neva face placere sa comunicam orice noutate in aceasta privintaatunci cand va fi cazul", a spus Oliver Lorincz, HR Manager al IKEARomania. Inca din 2007, de la deschiderea primului magazin, IKEA aanuntat planuri de extindere, tintind orasele mari, insa companianu a facut publica locatia exacta pentru urmatoarea unitate.

Terenuri mai ieftine cu 50%

Pe piata au fost vehiculate mai multe variante pentrudeschiderea celui de-al doilea magazin IKEA in Romania, dar niciuna nu s-a concretizat, astfel ca suedezii au in prezent doarmagazinul din Baneasa. Actuala situatie din piata terenurilor, cuscaderi de preturi de peste 50%, face ca investitorii strategici sase poata extinde mult mai ieftin decat in urma cu doi-trei ani,cand in piata imobiliara era o avalansa de proiecte. IKEA ar puteasa achizitioneze propriile terenuri independent de alte proiecte,dar ar putea totodata sa se "lipeasca" de alte proiecte comercialeatat in Bucuresti, cat si in alte mari orase din tara, precum Iasisau Constanta.

Din momentul derularii tranzactiei, IKEA a oferit extrem deputine informatii despre planurile si schimbarile pe care noulactionar le are in vedere, mai multe noutati aparand in MonitorulOficial.

Noi administratori

Astfel, retailerul suedez si-a numit proprii administratori siil pastreaza pe Cornel Oprisan la conducerea unitatii. Astfel,presedintele Consiliului de Administrator a fost numit germanulHans Heinrich Schaefer (55 de ani), care a reprezentat IKEASlovenia, in timp ce austriacul Rudolf Stroissnig (59 de ani) sisuedezul Henrik Olshov (44 de ani) sunt administratori. Stroissniga activat anterior in cadrul IKEA Bratislava, iar Olshov a fostmembru in Consiliul de Administratie al IKEA Suedia.

Un alt nume nou in cadrul IKEA Romania este Georg Platzer (45 deani), numit in calitate de reprezentant al societatii, insa nu esteclar care sunt atributiile sale.

In 2009, IKEA a a avut vanzari de 349,24 mil. lei (83,2 mil.euro), in scadere cu 9% comparativ cu nivelul din 2008, conformdatelor furnizate. Daca pe de o parte vanzarile au scazut, profituls-a majorat cu circa 70%, pana la 24 mil. lei (5,7 mil. euro).

Recent, actionarii au decis si acordarea de dividende in valoarede 3,44 mil. lei (0,8 mil. lei) catre fostele firme actionare. Estepentru al treilea an consecutiv in care IKEA a avut profit si aacordat dividende actionarilor.

In 2007, la momentul la care s-a deschis magazinul IKEA de pepiata locala, unitatea era o franciza operata de Moaro Trading.Actionarii Moaro Trading erau firmele Engma Beheer (75,7%),Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter Ikea Systems B.V (0,05%).Magazinul era insa controlat indirect de catre Puiu Popoviciu, unuldintre cei mai puternici, dar si mai discreti oameni de afacerilocali.

Reteaua IKEA a fost fondata de Ingvar Kamprad, unul dintre ceimai bogati oameni din lume. In Romania, el isi leaga numele atat deIKEA, cat si de compania aeriana Carpatair, unde detineactiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO