Companii

“Sunt tot mai multe paduri de vanzare, iar preturile au scazut cu 20%”

“Sunt tot mai multe paduri de vanzare, iar preturile au scazut cu 20%”

Zoltan Kosy, country manager al Tornator: In 2008, piata era dominata in principal de mediatori, in timp ce anul acesta numarul de contacte pe care le avem cu proprietarii directi sunt pe un trend ascendent.

21.10.2009, 00:00 1675

"In 2008, piata era dominata in principal de mediatori, in timpce anul acesta numarul de contacte pe care le avem cu proprietariidirecti sunt pe un trend ascendent", a spus Zoltan Kosy, countrymanager al Tornator.

In pofida cresterii numarului padurilor scoase la vanzare,suprafata medie a proprietatilor este relativ redusa, astfel caTornator nu a finalizat achizitii in prima jumatate a anului.Pentru multe dintre suprafete, spune Kosy, nu s-au finalizat incaretrocedarile, iar pentru altele calitatea lemnului este "ingeneral modesta".

"Pretul oferit depinde de zona, de calitatea padurii, deinfrastructura existenta, de cheltuieli si de veniturile generatede fondul forestier. Pretul mediu din piata a variat intre 2.800 si3.600 de euro pe hectar in 2008", a mai spus seful TornatorRomania.

Incearca sa gaseasca suprafete mari

Finlandezii au inceput sa cumpere paduri pe piata locala in 2008si in numai un an au ajuns sa detina 12.000 de hectare. Potrivitdatelor furnizate anterior de Zoltan Kosy, cele mai mici achizitiiau vizat loturi de 300-400 de hectare (peste 600.000 de euro), iarcea mai mare a fost de 9.000 de hectare (peste 18 milioane deeuro), cele mai multe in zona Brasovului. Din ianuarie Tornator ainceput si primele livrari de lemn pentru companii romanesti.

Si reprezentantii Cascade Empire, o alta companie careachizitioneaza paduri, spun ca incearca sa gaseasca suprafete maimari pe care sa le achizitioneze. In iunie, Cascade Empire aachizitionat 1.915 hectare, de la un singur vanzator, la un pretmediu de 3.700 de euro pe hectar, ceea ce plaseaza tranzactia la unnivel de 7 mil. euro. Cascade Empire detine paduri in Prahova,Arges, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea si opereaza intotal 11.000 de hectare pe piata locala.

Investitii in consolidarea drumurilorforestiere

Tornator a investit anul acesta in consolidarea a 6 kilometri dedrumuri forestiere in zona Oituz, care potrivit lui Kosy au fostgrav deteriorate in ultimii ani. Lipsa drumurilor forestiere tragein jos valoarea unui hectar de padure, potrivit jucatorilor activiin achizitia de terenuri. Lucrarile de consolidare s-au derulat peo perioada de 15 zile si au fost facute de firme specializate indomeniu, in cadrul unui proiect pilot. Potrivit lui Kosy, pe acestdrum se poate atinge o viteza de 40 de kilometri pe ora."Proiectul-pilot va determina cel mai probabil infiintarea unei noicompanii si derularea de investitii in drumuri forestiere", a maispus Kosy, fara sa ofere si alte detalii.

El a adaugat ca Tornator vrea sa investeasca in consolidarea a20-30 km de drumuri vechi si sa construiasca 10-20 km de noidrumuri pana la sfarsitul anului 2012. Kosy nu a precizat valoareainvestitiilor implicate de acest proiect.

Potrivit datelor de la Ministerul Finatelor, firma Tornatorinregistrata in Brasov a avut anul trecut venituri totale de 0,7mil. euro si un profit net de 0,1 mil. euro.

"Vanzarile de lemn brut ale Tornator reprezentau la sfarsitullunii septembrie 80% din potentialul pentru 2009. Pana la sfarsitullunii decembrie 2009 ne asteptam sa ajungem la 90% din potential.Procentul de 5% ramane nefolosit din cauza accesului ingreunatgenerat de infrastructura saraca", a mai spus Kosy.

Potrivit datelor centralizate de ZF, alaturi de Tornator siCascade Empire, mai multi straini au cumparat terenuri forestiere,valoarea totala a achizitiilor fiind de circa 150 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO