Companii

Tabără: Creşterea producţiei agricole se va face prin impozitarea terenurilor şi controlul importurilor

Tabără: Creşterea producţiei agricole se va face prin impozitarea terenurilor şi controlul importurilor

Autor: Liviu Iancu

12.09.2010, 23:15 114

"Ar trebui introdusă o taxare de penalitate pentru cei care nuîşi îngrijesc terenurile şi este clar că se va ajunge la aceastătaxare, care se referă nu numai la terenurile din extravilan, ci şila cele intravilan, nu numai la terenurile private, ci şi la celeproprietate publică. Nivelul de impozitare ar putea fi egal depildă cu subvenţia pe care o primeşti pe suprafaţă, adică 50-60 deeuro pe hectar. Asta va fi pentru obligaţia de a curăţaterenurile", a declarat Valeriu Tabără, care este conştient însă căimpozitarea terenurilor nelucrate, aproximativ trei milioane dehectare, este legată de cadastru, o problemă încă nerezolvată lanivel local.

Tabără discută şi despre o eventuală taxare inversă laachiziţii, "pentru care trebuie să se facă în continuare demersurila Comisia Europeană pentru ca proiectul să fie acceptat". "Nu credcă rezolvarea va fi printr-un TVA redus pe produsul finit, ci pelanţul respectiv, pornind de când am pus plugul în brazdă până cândam pâinea realizată sau carnea de porc. Dacă eu fac numai laprodusul final, dar am TVA pe parcurs, înseamnă că, pe undeva,câştigul se duce doar într-un singur buzunar. Dacă eu îl am liniarînsă, de la input şi până la final, înseamnă o stabilitate şipentru producătorul de materie primă, dar mai ales pentruconsumator. Şi iar nu mă duc spre zona supermarketului sau amagazinului, în care 40% din câştig este acolo", este de părereministrul agriculturii.

Evaziunea fiscală rămâne o gaură neagră în care banii dinsubvenţii curg fără ca efectele să fie vizibile. Odată cu venireasa la conducerea ministerului, Tabără a cerut un studiu deeficienţă a subvenţiilor pe anumite sectoare. "Nu cred că fiecăruicetăţean al ţării îi convine să bage mâna în buzunar şi să vadă căan de an eu import sau intru într-o zonă speculativă. Am dat să mise facă un studiu de eficienţă a subvenţiilor pentru că nu se poatesă subvenţionez ani de zile legumicultura şi eu să fiu importatorde roşii. E o problemă", afirmă Tabără.

Fiscalizarea producţiei agricole se va face concomitent cuimpozitarea terenurilor agricole şi crearea unei relaţii depreluare a producţiei agricole şi păstrarea acesteia pentru unanumit timp în depozite pentru a putea fi dirijată bine în piaţă,potrivit planului ministrului agriculturii. "Problema este când sevinde producţia direct din câmp. Circa 20%-30% din fermieri auvândut aşa. Asta înseamnă preţ mic, să nu uităm că au vândut grâulcu 0,35 lei, că astăzi costă 0,8 lei, deci de 2,5 ori mai mult.Oricât ai sprijini prin subvenţii, grâul se duce undeva în zonaspeculativă. N-ar mai trebui să circule niciun fel de produsagricol neînsoţit de documente. Şi în pieţele agroalimentare suntprobleme pentru că acolo chestiunea fiscalităţii nu e laproducătorul agricol român, ci la acela care preia dintr-un camioncare vine acolo, care nu a avut documentele, sau dintr-un vagon saudintr-un tir. Ar trebui în primul rând o responsabilizare mai marea organelor vamale", spune Tabără.

Anul acesta fermierii au produs 5,7 milioane de tone de grâu,60% din această cantitate având indici de panificaţie, potrivitautorităţilor. Cantitatea este suficientă pentru consumul intern,dar cu toate acestea, agricultorii vor proceda ca şi în aniitrecuţi, respectiv vor exporta cea mai mare parte a producţiei şiapoi vor apela la importuri pentru consum.

Prin măsurile gândite de Valeriu Tabără, actualul ministru vreaca pe timpul mandatului său producţia agricolă să crească înrelaţie directă cu potenţialul agricol pe care îl are România.

"România trebuie să iasă din mocirla aceasta a unei ţări cupotenţial, iar ea să fie importatoare şi în coada Europei. E cevaincredibil", crede Valeriu Tabără, care a solicitat o majorare abugetului alocat agriculturii pentru 2011 cu circa un miliard delei.

Valeriu Tabără a preluat conducerea Ministerului Agriculturii laînceputul acestei luni, din funcţia de preşedinte al Comisieipentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară. Înperioada 1994-1996 a fost ministrul agriculturii, în guvernulVăcăroiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO