Companii

Tampiza, Lukoil: Nici nu iau in calcul un scenariu optimist pentru anul acesta

Tampiza, Lukoil: Nici nu iau in calcul un scenariu optimist pentru anul acesta

Constantin Tampiza

04.02.2009, 19:52 82

"Anul acesta va fi bine daca vom avea acelasi PIB ca anul trecut. Eu merg pe mai multe scenarii. In cazul in care PIB-ul scade cu 5% fata de 2008, cred ca ceea ce s-a intamplat in luna ianuarie cu vanzarile de carburanti va fi valabil pentru tot anul. De la profituri operationale de 80 mil. dolari anul trecut, s-ar putea sa ajungem la pierderi de 6-8 milioane de dolari, daca acest scenariu se va adeveri", spune Tampiza.

Potrivit reprezentantului Lukoil, compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,15 miliarde de dolari (1,46 miliarde de euro), in crestere cu 21,4% fata de 2007, si un profit operational de 80 de milioane de dolari (54,4 milioane de euro) in 2008 fata de un rezultat de 79 de milioane de dolari in 2007. Anul trecut insa volumele vandute au scazut comparativ cu 2007 de la 1,545 milioane de tone, pana la 1,48 milioane de tone.
"Din moment ce am vandut mai putin, in mod clar cresterea este datorata evolutiei barilului de petrol si impactului acesteia asupra preturilor la carburanti", spune Tampiza.
Prin cele 300 de statii, Lukoil Romania a vandut 805.000 de tone in 2008, in crestere fata de 2007 cand a vandut 765.000 de tone. Tampiza spune ca daca scenariul pesimist luat in calcul s-ar adeveri, vanzarile prin statii ar ajunge anul acesta la un nivel de circa 765.000-770.000 de tone.
Al doilea scenariu luat in calcul de reprezentantul Lukoil este o stagnare a PIB-ului, ceea ce ar aduce volume de vanzari similare celor de anul trecut.
"Nici macar nu iau in calcul un scenariu optimist pentru anul acesta", spune Tampiza.
Directorul Lukoil spune ca atentia sa va fi mai ales pe partea de retail, dar admite ca masurile pe care le poate lua pentru a-si sustine vanzarile sunt limitate.
"Nu prea avem ce face pentru ca aici consumatorul este exponentul putere. Toti trebuie sa ne luptam pentru el. Dar pentru ca acest consumator sa fie puternic el trebuie sa aiba o slujba, un salariu stabil care sa-i dea aceasta putere de cumparare", spune Tampiza.
In ceea ce priveste masurile luate pentru a contracara efectele crizei, Tampiza spune din nou ca va investi in IT mai ales si ca nu va renunta la angajati, poate doar la cativa care se apropie de pensionare. In ceea ce priveste salariile, reprezentantul Lukoil spune ca are in buget o acoperire a pierderilor legate de devalorizarea leului in raport cu moneda americana de 10%.
"O solutie ar fi automatizarea completa a statiilor, dar este doar o idee pentru ca sincer nu cred ca putem pune in practica un asemenea plan din cauza nivelului de civilizatie destul de scazut", mai spune Tampiza.
Reprezentantul Lukoil este de parere ca cea mai grea perioada a acestui an va fi in lunile aprilie-mai.
"Apogeul crizei cred ca-l vom atinge in 2010, iar aceasta situatie economica va dura circa 3-4 ani", a conchis Tampiza.
Grupul rusesc Lukoil mai este prezent pe piata locala si prin intermediul segmentului de rafinare, Lukoil fiind proprietarul Petrotel Ploiesti. Procedurile de repornire a unitatii au fost demarate recent, dupa ce activitatea rafinariei a fost oprita pentru doua luni de la 1 decembrie 2007 pentru o revizie tehnica planificata de modernizare a instalatiilor. Tampiza a precizat ca anul trecut unitatea a rafinat 2,4 milioane de tone de titei si ca probabil va rafina o cantitate similara si anul acesta. Surplusul rezultat din eventuala scadere a vanzarilor de carburanti pe plan local urmeaza sa fie exportat.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO