Companii

Tehnofrig Cluj a gasit un nou business

23.09.2005, 15:29 189

Compania clujeana Tehnofrig, producator de echipamente pentru industria alimentara si frigorifica, va incepe de anul acesta productia in serie a elevatoarelor de tip foarfeca pentru vehicule, destinate service-urilor auto. Conducerea firmei estimeaza ca anul viitor va comercializa minimum 100 de elevatoare.

"Pana acum am avut o perioada de testare a reactiilor clientilor la noile noastre produse. Am livrat in Baia-Mare, Suceava, Odobesti, Craiova, Arad, Zalau si bineinteles, Cluj si am primit un feed-back foarte bun. Pentru anul viitor estimam dublarea cifrei de afaceri aferente acestei linii de produse, la o productie de aproximativ 10 bucati pe luna", a declarat pentru ZF Transilvania Pompiliu Caloianu, directorul general al companiei Tehnofrig.

Pentru inceperea productiei pe acest segment, compania clujeana a investit circa 300.000 de euro. "Pentru anul viitor ne-am propus fabricarea unui nou tip de elevator, cu coloana, ce se inscrie in aceeasi gama de produse pentru atelierele de service auto. Anul acesta vor fi omologate, iar in 2006 va fi livrat pe piata primul lot", a mai spus Pom-piliu Caloianu.

Potrivit reprezentantilor Tehnofrig, cifra globala de afaceri a firmei pentru 2005 va fi de aproximativ 3 milioane de euro, in usoara crestere fata de anul trecut cand compania a inregistrat o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro.

In 2004, compania a mai investit circa 335.000 de euro in modernizarea si retehnologizarea diverselor sectoare de productiei.

Compania Tehnofrig a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de 1,24 milioane de lei noi (294.444 de euro), valoare apropiata de profitul inregistrat pe intreg anul 2004, respectiv 1,3 milioane de lei noi (325.000 de euro).

Principalul actionar al Tehnofrig este societatea comerciala Metalo Chimice din Cluj-Napoca, aceasta avand o participatie de aproximativ 82,9%. Restul de 17,1% din actiunile companiei se afla in posesia altor actionari persoane fizice si juridice, cu detineri sub 5%.

Compania are un capital social de 15,7 milioane de lei.

Piata instalatiilor de ridicat a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani, cu precadere anul trecut cand numarul elevatoarelor s-a dublat. In 2004, piata a ajuns la 1.264 de echipamente vandute, fata de 681 anul precedent, adica 9 milioane de euro. Principalul motiv al acestei cresteri au fost investitiile straine ale marilor companii, precum si retehnologizarea industriei romanesti.

Potrivit estimarilor facute de companiile de profil, anul trecut piata totala a echipamentelor si utilajelor de ridicat s-a ridicat la circa 9 milioane de euro, ceea ce inseamna ca anul acesta valoarea vanzarilor va depasi cu siguranta pragul de 10 milioane de euro si chiar s-ar putea apropia de 15 milioane de euro.

Piata instalatiilor de ridicat este dominata la nivel mondial de Linde, Caterpillar, Toyota, Still si Hyster, companii care au dealeri si in Romania. Printre competitorii de pe aceasta piata se numara companiile E.F.I., dealer Still, CEMPS, distribuitor Hyster, Elmas, furnizor de echipamente Linde, Motor Force, dealer Toyota sau Daewoo Heavy Industries, prin dealerul Radacini.

laura.laurentiu@zf.ro ; catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO