Companii

Tehnofrig Cluj: exportul ne sustine cresterea

07.07.2006, 12:48 141

Compania clujeana Tehnofrig, producator de echipamente pentru industria alimentara si frigorifica, estimeaza pentru acest an o crestere de aproximativ 8% a cifrei de afaceri fata de valoarea de 2,7 milioane de euro inregistrata anul trecut. "Este o crestere usoara care se bazeaza mai ales pe dezvoltarea portofoliului de clienti si pe intensificarea comenzilor de pe piata externa", a declarat pentru ZF Transilvania Pompiliu Caloianu, director general al Tehnofrig.
Acesta a mai spus ca in prezent exportul reprezinta aproximativ 75% din totalul cifrei de afaceri, principalele destinatii pe piata externa fiind Olanda si mai recent Franta.
"Incepand de luna aceasta vom demara o colaborare cu o firma franceza care activeaza pe domeniul industriei alimentare si pentru care vom livra trei silozuri agabaritice pentru stocarea produselor", a precizat Caloianu. Acesta nu a dorit sa ofere detalii cu privire la denumirea companiei franceze, dar a declarat ca valoarea contractului este de aproximativ 150.000 de euro. Pe piata interna principalul client al Tehnofrig este grupul European Drinks.
Incepand de anul trecut compania Tehnofrig a demarat productia in serie a elevatoarelor de tip foarfeca pentru vehicule, destinate service-urilor auto. Pentru inceperea productiei pe acest segment, compania clujeana a investit circa 300.000 de euro.
Potrivit conducerii companiei, acest segment reprezinta aproximativ 6% din cifra de afaceri, produsele fiind comercializate doar pe piata interna. "Estimam ca anul acesta vom vinde cel putin 100 de elevatoare", a declarat directorul general al Tehnofrig. Acesta nu a dorit sa ofere detalii cu privire la proiectele de investitii ale companiei pentru acest an, dar a precizat ca acestea vor fi orientate inspre dezvoltarea tehnologica si cresterea competitivitatii produselor.
"Piata instalatiilor de ridicat a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani, principalul motiv al acestei cresteri fiind investitiile straine ale marilor companii, precum si retehnologizarea industriei romanesti", a mai spus Caloianu.
Tehnofrig este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj: Dorel Goia - 27%, Horia Ciorcila - 19%, Simona Ciorcila - 8%, Turcu Iacob - 18%, Turcu Sorinel - 8%, restul actiunilor fiind in posesia altor actionari.
Tehnofrig a pierdut la finele saptamanii trecute procesul intentat omului de afaceri George Copos in care revendica jumatate din pachetul de control al societatii care administreaza hotelul de cinci stele Hilton din Capitala. Copos a achizitionat anul trecut prin intermediul Ana Hotels un pachet de aproximativ 52% din actiunile companiei care detine Hilton in cadrul unei tranzactii de 17-18 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO