Companii

Telenovela hotelului Cismigiu continua. La cinci ani de la preluarea hotelului Cismigiu, spaniolii de la Hercesa cauta parteneri si finantare pentru proiect

La cinci ani de la preluarea hotelului Cismigiu, spaniolii de la Hercesa cauta parteneri si finantare pentru proiect

Alejandro Solano, directorul general al Hercesa in Romania: Nu cred ca bancile se vor mai arunca sa finanteze proiecte imobiliare, ci vor avea la randul lor un rol in a selecta proiectele care intr-adevar vor fi realizate. Cred ca daca vii cu garantii bune, un procent ridicat de precontracte, parteneri buni si experienta, poti obtine un raport bun intre credite bancare si valoarea totala a investitiei.

05.05.2009, 00:00 269
Investitorii au obtinut autorizatia de constructie in urma cu trei saptamani, iar in prezent cauta parteneri pentru operarea apart-hotelului si inchirierea spatiilor comerciale de la parter. "Aceasta intarziere a fost cauzata de procesul dificil de autorizare a constructiei, dar am obtinut permisele in urma cu circa trei saptamani. Pana acum plana un semn de intrebare asupra proiectului. Astazi, partenerii pot negocia chirii mai mici decat ieri si probabil si decat maine sau peste doi ani, cand va fi gata proiectul. Dupa ce vom avea chiriasi, vom cauta sa obtinem finantare si sa incepem constructiile", a declarat Alejandro Solano, directorul general al Hercesa in Romania.
Pentru realizarea acestui proiect este estimata o investitie necesara de 9-10 milioane de euro. Hotelul Cismigiu, cu o suprafata construita de circa 7.000 mp, a fost nationalizat in anii '50 si retrocedat jumatate de secol mai tarziu mostenitorilor, care l-au vandut ulterior catre Hercesa in urma unei tranzactii a carei valoare a ramas necunoscuta.
Potrivit celor mai recente informatii, cladirea ar urma sa gazduiasca peste 70 de camere si spatii comerciale, precum si spatii de birouri, in care va fi mutat sediul Hercesa. "Este un proiect extrem de complicat care a necesitat verificari amanuntite. Sunt necesare masuri deosebite pentru a fi construit in cele mai bune conditii, tinand cont ca este pozitionat intr-o zona istorica", spune Solano.
Compania spaniola detine si alte terenuri in Bucuresti, destinate in special realizarii unor ansambluri rezidentiale, dar si pentru constructia unui hotel in apropierea Pietei Unirii.
Vanzari mai slabe la Vivenda
Dintre proiectele rezidentiale, Hercesa a inceput lucrarile de constructie doar la ansamblul Vivenda, din apropierea stadionului national, in cadrul caruia vor fi finalizate pana la inceputul anului viitor 420 de locuinte.
Potrivit lui Solano, in cadrul proiectului mai sunt disponibile doar 50-60 de apartamente, la preturi de 1.250-1.300 de euro/metrul patrat construit plus TVA.
"Ne concentram in momentul de fata pe constructia acestui proiect, a carui finalizare ar putea avea loc inainte de termenul stabilit initial. Vanzarile s-au prabusit din vara anului trecut, dar speram sa vindem restul locuintelor pana la sfarsitul anului. Cred ca ne apropiem de finalul crizei", spune Solano.
Hercesa mai detine doua terenuri in Bucuresti, in zonele Orhideelor si Ghencea, pe care ar putea fi construite in urmatorii ani aproape 4.000 de locuinte.
"La proiectul de pe terenul fostei fabrici Spicul, din zona Orhideelor, am deschis un birou pentru a strange informatii despre interesul oamenilor pentru locuinte in acea zona. Speram sa obtinem autorizatiile de constructie pana in luna octombrie, iar decizia privind inceperea constructiei o vom lua in functie de cresterea cererii de locuinte. Proiectul din Ghencea am stabilit, alaturi de partenerii nostri de la Bluehouse, sa-l punem pe hold pentru moment", spune Solano.
 
Investitii de 75 mil. euro
Hercesa a investit pana in prezent in Romania aproximativ 75 mil. euro, pentru achizitia loturilor de teren si lucrarile de constructie de la Vivenda, singurul credit fiind contractat pentru constructii, de la banca spaniola La Caixa. Piata rezidentiala este suprasaturata de proiecte de ansambluri rezidentiale, ai caror dezvoltatori, desi au amanat pentru moment constructia, isi propun, in cea mai mare parte, sa reinceapa dezvoltarea dupa reluarea creditarii. "Nu cred ca bancile se vor mai arunca sa finanteze proiecte imobiliare, ci vor avea la randul lor un rol in a selecta proiectele care intr-adevar vor fi realizate. Cred ca daca vii cu garantii bune, un procent ridicat de precontracte, parteneri buni si experienta, poti obtine un raport bun intre credite bancare si valoarea totala a investitiei (loan to value ratio)", spune Solano.
Piata imobiliara locala a fost invadata in perioada 2005-2007 de firme spaniole, dar doar o mica parte au inceput pana in prezent lucrari la proiecte. Alaturi de Hercesa, firme precum Grupo Lar, Gran Via sau GEA Prasa au inceput sa construiasca ceva mai mult de 1.500 de locuinte in Romania.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO