Companii

Telocitele se întorc - Cea mai mare descoperire medicală a unui cercetător român după Al Doilea Război Mondial atrage investiţii în SUA şi China de milioane de euro

Cea mai mare descoperire medicală a unui cercetător român după Al Doilea Război Mondial atrage investiţii americane şi chineze de milioane de euro

Autor: Ioana David

20.09.2011, 13:57 12799

Telocitele, celule cu un corp mic dar cu prelungiri extrem de lungi existente în corpul uman, descoperite de un grup de cercetărori români de la Institutul de Patologie Victor Babeş, atrag investiţii de milioane de euro în China şi SUA.

"Există interesul (în SUA- n.red) de a se pune bazele a noi institute de cercetare cu europeni, deoarece aceştia cunosc cel mai bine domeniul. Sumele sunt de 2 -3 milioane de dolari (peste 1,5 mil. euro- n.red.) pentru astfel de proiecte", a spus Laurenţiu M. Popescu, academicianul care a condus grupul de cercetători ce au descoperit telocitele.

Şi chinezii văd potenţialul acestei descoperiri. Profesorul Xiangdong Wang spune că în China există deja 10 de grupuri de cercetărori implicaţi în astfel de proiecte, iar grupul pe care îl reprezintă dispune de un buget de cercetare de 300.000 de euro. Dacă suma ar fi similară şi în cazul celor grupuri, ar rezulta că investiţiile totale în cercetarea telocitelor din China se ridică la circa 3 mil. euro.

Telocitele au fost descoperite anul trecut de către cercetătorii români printr-o întâmplare, prezenţa lor fiind evidenţiată iniţial la nivelul inimii. Ulterior, datele au arată că există şi în alte organe, plămânii, pancreasul, rinichii şi chiar şi creierul. Potrivit lui Popescu, cercetarea cu privire la telocite ar putea conduce la găsirea tratamentului pentru bolile de inimă dar şi pentru alte afecţiuni.

Popescu este de părere că descoperirea telocitelor este cea mai importantă din cercetarea medicală românească după Al Doilea Război Mondial.

Statul român nu s-a implicat financiar în susţinerea acestei cercetări.

Descoperirile de acest fel nu pot fi brevetate. Ele sunt publicate în reviste de specialitate astfel că orice persoană poate continua cercetările.

Cu ce rămâne România în aceste condiţii ? "Cu o mare mulţumire că pe teritoriul ei s-au descoperit telocitele", a spus Laurenţiu M. Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO