Companii

Gigantul Time Warner va investi 241 mil. $ in dezvoltarea CME, actionarul majoritar al ProTV

Gigantul Time Warner va investi 241 mil. $ in dezvoltarea CME, actionarul majoritar al ProTV
23.03.2009, 19:57 117

Grupul de televiziune CME, actionarul majoritar al PRO TV, a anuntat incheierea unei aliante strategice cu una dintre cele mai importante companii de media din lume, Time Warner - SUA, prin care gigantul american va investi 241,5 mil. dolari in CME. Time Warner va cumpara 19 milioane de actiuni noi emise de CME, ceea ce inseamna aproximativ 31% din capitalul grupului care opereaza mai multe canale TV in Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia, Croatia, Ucraina si Bulgaria.

Decizia Time Warner de a investi intr-o companie in afara Statelor Unite in care nu va avea controlul si managementul este una istorica. Time Warner investeste de fapt in potentialul de crestere al CME si isi creeaza o platforma pentru continut care acopera sapte tari si aproximativ 100 de milioane de persoane.
De asemenea, CME si studiourile Warner Bros, celebra divizie a Time Warner, vor forma un parteneriat pentru lansarea si operarea unor canale tematice de televiziune in tarile in care CME este prezenta. Aceste canale, dintre care o parte sub brandul Warner Bros, vor difuza filme internationale si seriale, incluzand productii din celebrul portofoliu al studiourilor americane.
"Sunt increzator ca aceasta alianta cu Time Warner va accelera dezvoltarea CME si va duce compania la un nivel la care doar visam in urma cu cincisprezece ani. Legatura dintre pozitia strategica a CME si brandurile Time Warner va imbunatati perspectivele celor doua companii pe masura ce vor colabora", a declarat Ronald Lauder, fondatorul si principalul actionar al CME, o companie care a avut anul trecut venituri de peste 1 mld.dolari.
Jeff Bewkes, directorul executiv (CEO) al Time Warner, a afirmat ca tranzactia cu CME este o oportunitate unica de a investi si de a se asocia cu o companie media lider de piata in Europa Centrala si de Est. "Chiar daca aceasta regiune este influentata de criza economica globala, noi credem ca CME este pozitionata ideal pe termen lung, odata ce zona Europei Centrale si de Est va cunoaste din nou o crestere sustinuta, iar companiile de media din aceste tari vor continua sa se dezvolte. Consideram ca aceasta tranzactie va crea valoare adaugata pentru actionarii ambelor companii avand in vedere ca vom lucra cu talentata echipa de management a CME pentru a atinge potentialul maxim de crestere".
Adrian Sarbu, presedintele si directorul operational (COO) al CME, considera ca succesul CME este adus de echipele locale de management si de abilitatile lor de a crea continutul asteptat de audienta. "Time Warner si studiourile Warner Bros sunt lideri recunoscuti in a crea continut si au abilitatile si experienta necesara de a creste calitatea programelor locale."
"Intr-un moment in care piata mondiala de media se confrunta cu o criza de proportii, investitia Time Warner reprezinta un semnal foarte important. Ea valideaza strategia de dezvoltare a CME, PRO TV si Media Pro conceputa si executata in ultimii 15 ani, in Romania si in regiune. Time Warner aduce resurse suplimentare pentru continuarea acestei strategii cu succes de acum inainte. Punctele forte ale acestei constructii sunt pe de o parte existenta unei companii de broadcasting si internet cu un puternic nucleu de continut propriu si, pe de alta parte, resurse umane locale cu valoare internationala", a mai spus Sarbu.
Grupul de televiziune CME a fost creat in urma cu 15 ani de omul de afaceri american Ronald Lauder, anticipand deschiderea si dezvoltarea pe care o va avea Europa Centrala si de Est dupa caderea comunismului.
In Romania, Lauder s-a asociat cu Adrian Sarbu pentru lansarea PRO TV, care a ajuns cel mai de succes brand media din Romania.
CME detine in acest moment 95% din actiunile companiei PRO TV SA, care opereaza canalele PRO TV, Acasa, Pro Cinema, PRO TV International, Sport.ro si MTV Romania. Restul de 5% din actiuni ii apartin lui Adrian Sarbu, proprietarul grupului Media PRO, care detine printre altele si Ziarul Financiar.
Adrian Sarbu, care a creat PRO TV-ul in urma cu paisprezece ani, conduce acum intregul grup CME. Compania americana este listata pe piata bursiera Nasdaq din New York si la Bursa de la Praga.
Ieri, dupa anuntul asocierii, actiunile CME au crescut cu 30%, capitalizarea urcand la 553 mil. dolari.
Time Warner este cel mai mare grup de media din lume avand o valoare de piata actuala de 28 mld. dolari.
 
Time Warner
  • Venituri 2008: 47 mld. dolari
  • Profit operational 2008: 13 mld. dolari
  • Capitalizare bursiera: 28 mld. dolari -
  • Ce detine:
          - studiourile Warner Bros
          - posturile de televiziune HBO, CNN, CartoonNetwork
          - 125 de reviste, printre care Time, People , Fortune
 
CME
 
  • Venituri 2008: 1 mld. dolari
  • Profit operational 2008: 345 mil. dolari
  • Capitalizare bursiera: 553 mil. dolari
  • Ce detine:
            - Canale TV in Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia, Croatia, Ucraina si Bulgaria
            - In Romania, compania controleaza 95% din actiunile PRO TV SA, care opereaza canalele PRO TV, Acasa, Pro Cinema, PRO TV International, Sport.ro si MTV Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO