Companii

Time Warner îşi măreşte deţinerea la CME, proprietarul Pro TV

Autor: Popescu Vlad

03.03.2011, 16:48 147

Time Warner, cel mai mare grup de media din lume, a cumpărat dela fondul ceh PPF Investments un pachet reprezentând 5,5% dinacţiunile Central European Media Enterprises (CME), cu 60 demilioane de dolari, participaţia grupului american urcând astfel la34,4%, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Acţiunile CME, proprietarul Pro TV, au crescut cu 6,75% până laora 10:47 GMT, după ce au atins anterior, la scurt timp dupădeschiderea şedinţei de tranzacţionare pe bursa de la Praga,maximul ultimelor cinci săptămâni, cu 7,4% peste cotaţia demiercuri.

"Creşterea participaţiei Time Warner este cu siguranţă o ştirepozitivă, indicând crediblitatea ridicată a Time Warner îndezvoltarea viitoare a CME", potrivit unei note a băncii cehe CeskaSporitelna, deţinută de grupul austriac Erste.

Într-un anunţ transmis de Time Warner către Securities andExchange Commission, autoritatea de supraveghere a bursei de la NewYork, grupul american arată că a cumpărat 3.122.364 de acţiuniclasa A ale CME la 19,45 dolari pe unitate.

Participaţia de clasă A, acţiuni tranzacţionate public, a TimeWarner la CME a crescut astfel cu 5,5 puncte procentuale, la31%.

Totodată, grupul american are 4,5 milioane de acţiuni clasa B,netranzacţionate public, controlând per total o participaţie de34,4%, potrivit Reuters.

Time Warner notează că a cumpărat cele 3,12 milioane de acţiuniCME de la firma cu acţionariat privat Testora, parte a grupului cehPPF Investments.

PPF este prezent şi pe piaţa românească, deţinând mai multeafaceri printre care şi compania de asigurări Ardaf. PPF estevehicolul de investiţii deţinut de miliardarul ceh PeterKelner.

CME este o companie media integrată vertical, ale căreioperaţiuni de televiziune, conţinut şi new media sunt lideri depiaţă în şase ţări din Europa Centrală şi de Est, cu o populaţietotală de aproximativ 50 de milioane de persoane.

CME deţine posturi de televiziune în Bulgaria (bTV, bTV Cinema,bTV Comedy, bTV Action şi Ring.bg), Croaţia (Nova TV şi Doma),Cehia (TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport şi MTV Czech), România (PROTV, PRO TV International, Acasă, Pro Cinema, Sport.ro şi MTVRomânia), Slovacia (TV Markiza şi Doma) şi Slovenia (POP TV, KanalA şi POP Brio).

CME este listată la New York, pe piaţa NASDAQ, şi la bursa de laPraga. Preşedintele şi directorul executiv al CME este AdrianSârbu, cel care a creat Pro TV în 1995. Sârbu deţine printre alteactive media şi Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO