Companii

Tinerii au găsit secretul afacerii la sat: apicultura sau plantaţii de flori

Tinerii au găsit secretul afacerii la sat: apicultura sau plantaţii de flori

Autor: Cristina Stoian

12.09.2010, 23:05 4700

Peste 2.700 de fermieri care au sub 40 de ani au primit dejapână la 25.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru crearea denoi businessuri agricole. Dintre aceştia, aproape un sfert au alessă investească în apicultură.

Măsura prin care tinerii fermieri primesc maximum 25.000 deeuro, în funcţie de proiectul depus, a fost lansată în 2008 pentrua-i determina pe tineri să se întoarcă la sat, dar potrivit unuisondaj al ZF, doar trei din zece au pornit o afacere de la zero înagricultură, restul, antreprenori care au deja afaceri înagricultură în zonele rurale, preferând să îşi extindă businessulsau să îl modernizeze.

600 de proiecte depuse

Aproape 600 de proiecte au fost depuse pentru apicultură, restulfondurilor fiind atrase pentru horticultură, zootehnie, achiziţiede terenuri agricole sau utilaje, dar şi pentru plantaţii detrandafiri sau plante exotice.

"S-a conturat, într-adevăr din partea solicitanţilor, o opţiunecătre apicultură. Este un domeniu cunoscut, iar un business custupi se poate realiza cu o investiţie minimă. Fiecare tânăr aprezentat un plan de dezvoltare pe baza căruia i s-a acordatfinanţarea, plan care este verificat periodic de către experţiiAPDRP", a declarat Mihai Gavril Vădan, directorul general alAgenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

APDRP administrează fondurile totale de peste 8 miliarde de europuse la bătaie de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea agriculturiiromâneşti.

Metoda de obţinere a banilor presupune ca, în interval de treiani, 30% din suma totală atrasă de către agricultură să fieinvestită în produsele sau serviciile anunţate de aceasta înproiect.

Cristian Stancu, 34 de ani, s-a întors în luna iunie din Spania,unde locuieşte de peste 10 ani, pentru a investi într-o afacere custupi în judeţul Teleorman. "Am deja 170 de stupi, mare parteprimiţi de la tatăl meu, dar vreau să dezvolt afacerea, să crescefectivul de albine, de aceea am solicitat bani europeni. Am primitpunctaj maxim, întrucât mi-am propus să produc miere ecologică, iarîn septembrie aştept să iasă actele prin care să iau finanţarea",supe Cristian Stancu.

De ce aleg apicultura

Valoarea totală a investiţiei, care include achiziţia uneicentrifugi electrice, a 50 de stupi cu rame şi faguri artificiali,dar şi alte instrumente electrice care ar simplifica muncafermierului, ajunge la 50.000 de euro, 50% din sumă urmând să fieprimită de la Bruxelles, ca fonduri nerambursabile.

"Cu circa 100 de stupi vinzi miere vrac de aproximativ 6.000 deeuro. Investiţia în stupi, rame şi faguri o faci la câţiva ani, iardacă producţia este bună, afacerea devine profitabilă. Un stup cualbine costă în jur de 400 de lei, dacă vorbim de miere ecologică.Asta înseamnă că pentru 50 de stupi voi avea nevoie de 20.000 delei (5 mii de euro)", explică Stancu. Investiţia în stupi estemică, cea mai mare parte din sumă mergând către instrumenteperformante care pot creşte productivitatea până la de patru orifaţă de cea obţinută manual.

În planul de investiţii al afacerii din Teleorman este trecutăşi o macara pentru transportul stupilor sau un aparat de colectatvenin, care poate fi vândut în industria farma.

Mai sunt bani

Începând din septembrie, APDRP lansează a patra sesiune dedepunere a proiectelor pentru instalarea tinerilor fermieri înmediul rural, suma totală alocată fiind de 61,4 milioane deeuro.

Sprijinul nerambursabil acordat unui fermier cu vârsta de pânăîn 40 de ani, este de minimum 10.000 de euro şi de maximum 25.000de euro.

Până acum au fost selectate proiectele depuse la finalul lui2008 şi în 2009, dosarele din iunie acest an urmând să fieselectate până la sfârşitul acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO