Companii

Tipografia Megapress: Am taiat din costuri si ne merge mai bine

21.04.2009, 22:10 533

Megapress Holding, al doilea grup tipografic de pe plan local in functie de cifra de afaceri, urmareste in acest an mentinerea afacerilor la nivelul inregistrat in 2008 si obtinerea unui profit operational de 4 milioane de euro.
In 2008 compania a inregistrat afaceri cumulate din activitatile tipografiei si ale editurilor Aramis si Minerva de aproximativ 24 de milioane de euro.
"A scazut activitatea de publicitate cu 20-30%, iar incasarile merg ceva mai greu, dar cursul valutar si-a mai revenit. Pentru cifra de afaceri avem doua scenarii, de crestere zero si o scadere maxima de 7%", a declarat Sorin Penes, directorul general si actionarul majoritar al companiei.
In 2008 rezultatele companiei au fost afectate de evolutia cursului, profitul inregistrat fiind de 300.000 de euro.
Potrivit datelor companiei pierderile cauzate in 2008 de fluctuatia cursului de schimb valutar au fost de 1,2 milioane de euro.
In primul trimestru compania a raportat o cifra de afaceri mai redusa cu 8% decat in acelasi interval al anului trecut in urma reducerii comenzilor cu 5% in sectorul de tipar rotativ si de 12% in cazul tiparului plan.
"Editurile au o activitate buna. Cred ca sunt afectate de criza lucrarile pe masinile plane. Noi ne-am concentrat mai mult pe rotative si pe legatorie", a spus Penes.
Potrivit reprezentantilor companiei, in primul trimestru evolutia afacerilor a dus compania aproape de planul de crestere zero, cu un plus al profitului operational - EBITDA de 15% fata de acelasi interval din 2008.
"De frica crizei am avut cheltuieli pe care nu le-am luat in seama anul trecut. Am regandit organigrama, am facut schimbari substantiale in cadrul editurilor Aramis si Minerva, am regandit fluxul tehnologic in tipografie, am taiat masiv din costuri si culmea ne merge mai bine decat in 2008", a spus Penes. In prima parte a anului Megapress a renuntat la circa 7% din angajati, iar in perioada ianuarie-februarie profitul operational a urcat la 700.000 de euro.
Odata cu reorganizarea, compania a reevaluat si investitiile, astfel ca de la bugetul de 9 milioane de euro stabilit in toamna anului trecut s-a ajuns in prezent la 2,5 milioane de euro. "Bugetasem initial 9 milioane de euro intrucat eram in discutii cu un investitor strategic, iar calculele de buget includeau si o rotativa de 48 de pagini, aportul partenerului strategic", a adaugat Penes.
Actionarul principal al Megapress a evaluat in cursul anului trecut compania la 15-18 milioane de euro in functie de multiplul EBITDA folosit in sectorul de activitate. Penes a renuntat insa la atragerea unui investitor strategic pana in 2010 dupa ce anul trecut a purtat negocieri cu un partener slovac.
"Nu doresc sa fac exit cu orice pret. In plus terenul pe care se afla compania este valoros si este curtat de firme mari de retail, pentru ca suntem vecini cu complexul comercial Grand Arena. Ne dorim in primul rand un partener puternic, iar vanzarea tuturor actiunilor nu este o varianta pe care sa o luam in calcul acum", a spus Penes.
Piata locala a tipografiilor este formata de tipografiile offset rotative de tiraj mare Infopress, Megapress si Coprint, si de companiile EuroDruckservice (Brasov) si G. Canale, care au investit recent in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO