Companii

Tiriac ar vrea sa vanda Dacia in Germania, dupa ce a adus Mercedes si Metro in Romania. Cum comentati?

Tiriac ar vrea sa vanda Dacia in Germania, dupa ce a adus Mercedes si Metro in Romania
13.04.2010, 23:13 82

Ion Tiriac, primul antreprenor care a pariat pe crestereaeconomica a Romaniei in anii '90, aducand marci precum Mercedes,Ford sau Metro Cash&Carry, ia acum in calcul posibilitatea de adeschide centre auto Dacia in Europa de Vest, in Franta sauGermania, trecand astfel de la importuri la exporturi.

"Am luat in calcul sa devenim si dealer Dacia in strainatate,nu in Romania. Dacia este o masina care pentru mine a avut oevolutie surprinzatoare. Produsul este bun, este extrem de binevandut in strainatate", a subliniat Ion Alexandru Tiriac, fiulfostului tenisman si reprezentantul lui in consiliile de conduceresi administratie ale Tiriac Holdings, un grup care a rulat anultrecut afaceri de 1,3-1,4 mld. euro, intr-un interviu acordatZF.

Avand biroul la parterul cladirii unde se afla sediul TiriacHoldings, Ion Alexandru Tiriac, 33 de ani, trebuie acum sadovedeasca faptul ca merita sa preia conducerea unui imperiu cuafaceri in segmentul auto, imobiliar, bancar, asigurari si aviatic.Toate acestea in conditiile in care businessul Tiriac a fostjucator in pietele cele mai lovite de criza economica in 2009,inregistrand scaderi cuprinse intre 30 si 40% pe piete care aucoborat cu pana la 60%. Anul trecut, anul crizei financiare inRomania, businessul Tiriac a ajuns la nivelul anului 2009 la ocifra de afaceri de peste 1,4 miliarde de euro, valoare comparabilacu cea a Automobile Dacia in 2006. Din 2005, de la relansarea Daciain Europa de Vest, constructorul autohton a exportat pe piatagermana peste 133.000 de autovehicule pana la finele anului trecut,in valoare de aproximativ 1,1 mld. euro, in timp ce Mercedes avandut in Romania din 1990 aproape 40.000 de masini, cu o valoarede aproximativ 1,6 mld. euro.

"Ideea de a construi un dealer Dacia in Franta sau Germaniareprezinta un business foarte bun, dar momentan sunt alte problemede rezolvat aici in Romania. Dar noi inca nu suntem unde vrem safim aici. Vrem mult mai sus", a subliniat fiul. Tiriac Holdingsdetine in sectorul auto un business de peste 700 mil. euro,alcatuit din cei patru importatori Rom car (Ford), Hyundai Auto Romania, Premium Auto (Land Rover si Jaguar) si M Car Trading (Mitsubishi), la care se adauga reteaua de dealeri TiriacAuto carecomercializeaza prin intermediul a 65 de concesionari 11 marci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO