Companii

Ţiriac cere insolvenţa afacerii Mic.ro, deţinută de Patriciu, pentru datorii de 5 milioane de lei

Ţiriac cere insolvenţa afacerii Mic.ro, deţinută de Patriciu, pentru datorii de 5 milioane de lei

Foto: Silviu Matei

Autor: Cristi Moga

14.02.2012, 17:30 6063

Grupul Ţiriac Auto, controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac, a intrat pe lista firmelor care solicită intrarea în insolvenţă a afacerii Mic.ro, deţinute de Dinu Patriciu, ca urmare a unor datorii neachitate de peste cinci milioane de lei.

Primul termen de judecată a fost stabilit pentru săptămâna viitoare la Tribunalul Bucureşti.

Ţiriac şi Patriciu, prin firmele lor, s-au înţeles în luna mai a anului trecut să realizeze o tranzacţie prin care Mic.ro urma să preia de la Ţiriac Auto 500 de utilitare Mercedes-Benz Sprinter pentru deschiderea unor magazine de proximitate mobile.

Contractul a fost reziliat după livrarea a aproximativ 300 de maşini, iar în prezent cele două părţi au ajuns în instanţă ca urmare a unei datorii de circa 1,2 milioane de euro.

"Debitul este compus din contravaloarea întreţinerii şi reparaţiilor lunare ale utilitarelor Mercedes, contra va loarea anvelopelor de iarnă montate pe aceste utilitare, penalităţi de întârziere şi penalităţi contractuale. Prima factură neachitată datează din luna iulie 2011. Debitul acumulat de Mic.ro este de peste 5 milioane de lei", a declarat pentru ZF Adrian Ghergulescu, partener al firmei de avocatură Şerban & Asociaţii, care reprezintă grupul Ţiriac în acest dosar.

Ţiriac Auto a solicitat insolvenţa Mic.ro la finalul lunii decembrie 2011, iar instanţa a dat atunci un prim termen pentru 20 martie 2012.

Avocaţii au solicitat ulterior preschimbarea termenului şi au obţinut judecarea pentru săptămâna viitoare, pe 21 februarie.

Reprezentanţii Mic.ro şi cei ai Ţiriac Auto nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

Pornită în urmă cu mai puţin de doi ani, afacerea Mic.ro a strâns în ultimele luni aproximativ 20 de cereri de intrare în insolvenţă, în special din partea furnizorilor din industria alimentară, care au sistat livrările.

Situaţia reţelei este incertă în momentul de faţă, cel puţin în Bucureşti majoritatea magazinelor fiind închise. Reţeaua de magazine de cartier ajunsese în punctul maxim la peste 800 de unităţi, dar în prezent reprezentanţii Mic.ro nu oferă informaţii cu privire la numărul de magazine funcţionale.

O a doua reţea de comerţ controlată de către Dinu Patriciu, super marketurile miniMax, în număr de 58 de unităţi, a fost închisă integral, iar la începutul acestei luni firma care o controlează a cerut din proprie iniţiativă intrarea în insolvenţă.

Dosarul va fi ju decat însă abia în luna iunie, deşi, în mod normal, solicitările de intrare în insolvenţă la cererea debitoarei se judecă în decurs de cinci zile.

Omul de afaceri Dinu Patriciu spunea că intenţionează să restructureze această afacere şi să o repornească, fără a oferi mai multe detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO