Companii

Tiriac discuta cu nemtii iesirea din importurile Mercedes

Tiriac discuta cu nemtii iesirea din importurile Mercedes
19.11.2009, 23:14 1039

Omul de afaceri Ion Tiriac, care controleaza grupul TiriacHoldings, a batut palma cu grupul german Daimler AG pentru vanzareaparticipatiei de 49% pe care o detine in cadrul Mercedes-BenzRomania, un business de aproape 400 mil. euro in 2008, potrivitunor surse din piata.

Oficialii Mercedes-Benz Romania, companie care detine oficialimporturile marcilor Mercedes-Benz, smart, Jeep, Chrysler, Dodge siMitsubishi Fuso, nu au facut niciun comentariu. De asemenea, nicioficialii Tiriac Holdings, grupul care reuneste toate afacerile luiIon Tiriac, nu au facut niciun comentariu.

Ion Tiriac si-a construit imperiul auto din Romania de 800 mil.euro in 2008 format din importatorii marcilor Ford, Hyundai,Jaguar, Land Rover si din cei 40 de dealeri reuniti in cadrulTiriacAuto, pornind cu Mercedes-Benz, un brand pe care l-a adus in1990 in Romania prin intermediul companiei Autorom. In primul an deactivitate compania a vandut 17 masini si piese de schimb invaloare de aproximativ 1.000 de dolari. In 1991 s-a ajuns la 60 demasini si piese de 30.000 de dolari. Anul 2008 a reprezentatpunctul maxim in businessul Mercedes in Romania, dupa un rulaj depeste 8.800 de masini.

Iesirea lui Tiriac din afacerea Mercedes-Benz ar reprezentaprima tranzactie importanta de pe piata auto locala de la inceputulcrizei.

Piata auto este una dintre cele mai afectate industrii dinRomania, dupa scaderi de peste 50% in fiecare luna din acest an.Nici vanzarile importatorului Mercedes-Benz nu au ramas imune laacest declin, compania raportand in primele zece luni ale anului undeclin de 58%, la 3.300 de unitati. Pe baza acestor rezultate sicifra de afaceri a importatorului s-ar putea situa doar la 60% dincea raportata anul trecut, respectiv 240 mil. euro.

Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante,compania Mercedes-Benz Romania a terminat anul 2008 cu pierderi depeste 9 mil. euro, fata de un profit net de 13 mil. euro cu un anin urma.

Potrivit consultantilor din piata de fuziuni si achizitii,multiplii folositi in evaluarea companiilor din industria auto ausuferit cele mai mari corectii in acest an, pe fondul declinuluipietei si al limitarii posibilitatilor de finantare. Astfel,valoarea Porsche Romania, cu afaceri de un miliard de euro siprofit net de 70 mil. euro in 2008, a scazut cu 44% in acest an, la241 mil. euro, potrivit Anuarului Top 100 cele mai valoroasecompanii din Romania, realizat de ZF in colaborare cu Casa deinvestitii Capital Partners.

Conform estimarilor ZF, valoarea companiei Mercedes-Benz Romanias-ar putea situa intre 50 si 80 mil. euro.

Mercedes-Benz Romania si-a inceput activitatea pe piata localain ianuarie 2007, sub denumirea de DaimlerChrysler Romania, caimportator al marcilor detinute de concernele Daimler siChrysler.

Actuala Mercedes-Benz Romania a preluat la acea vreme angajatiiAutorom, fostul importator al marcilor, detinut de Ion Tiriac, carea devenit actionar minoritar al DaimlerChrysler Romania, cu oparticipatie de 49%.

In conditiile in care el se retrage din cadrul Mercedes-BenzRomania, in continuare ar detine sapte centre Mercedes-Benz,dintr-un total de 31 de centre si service-uri.

La nivel de importator, cel mai mare business al lui Tiriac esteRomcar, reprezentantul Ford pe piata locala, care este si cel maiprofitabil. Romcar a inregistrat anul trecut afaceri de peste 300mil. euro si un profit net de 13,2 mil. euro.

Totodata, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Ion Tiriac,exista posibilitatea unui joint-venture intre Romcar si o viitoarecompanie nationala de vanzari a Ford, in cadrul careia omul deafaceri sa ramana actionar minoritar, dupa modelulDaimlerChrysler.

Tiriac Holdings, grupul care reuneste toate afacerilemiliardarului din auto, banci, asigurari si imobiliare, ainregistrat la nivelul anului trecut afaceri de peste 1,4 miliardede euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO