Companii

Toată lumea aşteaptă şi vrea investiţii în economie. Dar cine să le facă?

Toată lumea aşteaptă şi vrea investiţii în...

Autor: Iulian Anghel

20.02.2018, 00:08 1011

♦ Investitorii străini se plâng că statul a avut în 2017 cele mai mici cheltuieli de investiţii din ultimii 12 ani ♦ Dar nici ei nu s-au grăbit să bage bani în economia României.

Anul 2018 trebuie să fie un an al reluării investiţiilor – susţin în cor economiştii. Însă este un mare semn de întrebare: cine să le facă?

Investiţiile statului sunt la minime aproape istorice – minus 9,5% au fost cheltuielile de capital anul trecut faţă de anul precedent. Investiţiile străine au crescut în 2017 cu doar 1,5% faţă de 2016, până la 4,58 miliarde de euro, din care 764 de milioane de euro sunt credite de la companiile-mamă.

Dacă privim datele pe primele trei tri­mestre din 2017 (ultimele date dis­ponibile), vedem că „formarea brută de capital fix” (inves­ti­ţii­le) au avansat cu 3,4%, faţă de un salt al con­­sumului de 8,7% al con­sumului. Prea puţin pentru a pretinde că motorul economiei vor fi investiţiile, în locul consumului.

În aceeaşi vreme, Comisia Naţională de Prognoză chiar asta susţine: în 2018 investiţiile vor creşte peste consum.

Dacă îi întrebi pe economiştii Laurian Lungu sau Aurelian Dochia, ei vor spune că România are nevoie ca de aer de schimbarea motorului creşterii economice, pentru că o economie nu poate avansa la nesfârşit prin consum şi este nevoie de investiţii.

Consumul imprimă un ritm alert creş­terii economice – plus 7% în 2017 – dar secătuieşte resursele: deficitul comercial a crescut anul trecut cu 30% faţă de 2016, iar deficitul de cont curent cu 84%.

Camera de Comerţ Româno-Ameri­cană AmCham a susţinut ieri într-o analiză făcută publică: „În 2018, cel mai relevant indicator de performanţă economică trebuie să fie gra­dul de realizare a investiţiilor, pentru a trans­forma creşterea economică în bună­stare, infrastructură modernă, adminis­tra­ţie performantă şi servicii publice de calitate pentru toţi”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO