Companii

Toată lumea se plânge de finanţare în sănătate, dar banii aterizează cu elicopterul: 5 mld. lei în plus în 2018

Toată lumea se plânge de finanţare în sănătate, dar...

Autor: Georgiana Mihalache

05.12.2017, 00:08 1014

• La anul vor fi 5 miliarde de lei în plus la sănătate. Managerii spitalelor publice şi reprezentanţii autorităţilor vorbesc despre lipsa de finanţare în sistemul de sănătate, dar o analiză asupra bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că de la an la an bugetul a fost mai mare. 

În trei ani,  adică între 2015 şi 2018, bugetul CNAS a crescut de la 23 mld. lei la 34 mld. lei, adică în plus cu 50%. „Banii alocaţi în 2018 pot fi folosiţi mult mai eficient în medicina de familie, prevenţie, informatizare, contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat pentru toate medicamentele scumpe. La banii aceştia se adaugă şi finanţările date de autorităţile locale şi prin fonduri europene pentru spitale. Dacă sistemul nu se doreşte a fi reformat, se păstrează privilegiile şi sifonarea lui în continuare pe criterii feudale, sub lozinca „totul pentru pacient“, a spus Dragoş Damian, şeful producătorului de medicamente Terapia Cluj, parte a grupului indian din industria farmaceutică Sun Pharma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO