Top 10 cele mai importante evenimente în 2016 din industria mobilei şi a lemnului

14 dec 2016 Autor: Roana Rotaru

Anul 2016 a adus o continuare a creşterii exporturilor de mobilă şi decoraţiuni, în  ciuda creşterii preţurilor masei lemnoase  şi a dificultăţi de a găsi şi păstra personal calificat în producţia de mobilier. Astfel, anul acesta exporturile ar putea ajunge la un nou nivel record, după ce anul trecut au depăşit 2 mld. euro. Pe de altă parte, anul a adus şi ieşirea de pe piaţă a lanţului de magazine de decoraţiuni interioare Bam Boo România. Însă veştile bune au venit de la IKEA, care a anunţat planuri de extindere. 

 

1. IKEA desenează primele trei oraşe pe harta extinderii: Timişoara, Braşov şi Cluj

IKEA, cel mai mare retailer de mobilă şi decoraţiuni din lume, va deschide la finalul lui 2018 al doilea magazin din Capitală, pe bulevardul Theodor Pallady, după o investiţie de 80 mil. euro, şi în paralel caută terenuri pentru magazine în Timişoara, Braşov şi Cluj-Napoca, proiecte pe care retailerul speră să le finalizeze până în 2021.

 

2. Preţul masei lemnoase, în continuă creştere

Preţul buşteanului de fag a crescut cu peste 30% în ultimul an, de la circa 300 lei metrul cub anul trecut la 400 lei în prezent, potrivit Auricăi Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), principalul factor care a dus la această creştere fiind schimbarea legislaţiei privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, care permite exploatarea unui volum mai mic de de masă lemnoasă la preţuri mai mari decât în trecut, licitaţiile începând în mod obligatoriu de la preţul de adjudecare din anul precedent.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.12.2016

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
mobila
, industrie
, lemn
, evenimente
, important
, top
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide