Companii

Top 10 companii cu cele mai mari pierderi din economie în 2015. Cele 10 firme au raportat pe 2015 pierderi nete cumulate de 7,5 mld. lei, la afaceri de 22 mld. lei

Top 10 companii cu cele mai mari pierderi din economie...

Autor: Cristina Roşca

25.07.2016, 00:08 3474

Cele zece companii sunt res­pon­sabile pentru circa o cincime din totalul pier­derilor raportate de busi­nes­sul local.

În topul per­danţilor din economie în 2015 îşi fac loc unele dintre cele mai mari companii după cifra de afaceri, în frunte cu OMV Petrom SA (care a trecut pe minus pe fondul scăderii preţului petro­lu­lui), CEN Oltenia (o veche prezenţă în top) sau Daewoo Mangalia (aflată an­terior la un pas de lichidare din cauza proble­melor de pe piaţa - mamă).

Topul este dominat clar de jucători din energie, domeniu din care provin şa­se din zece jucători. Trei companii de stat şi cinci multinaţionale îşi fac loc în clasa­ment, alături de două businessuri contro­late de antreprenori locali - European Foods (fraţii Micula) şi Galaxy Tobacco (Ioan Niculae de la Interagro).

Cele mai multe dintre companiile din top zece sunt prezenţe deja cunos­cu­te în acest clasament, ele ţinând primele rân­duri de ani de zile. „O companie nu poate rezista pe pierderi timp de mai mulţi ani. Ar trebui analizate atent aceste ra­poarte financiare“, spune analistul eco­nomic Aurelian Dochia.

Clasamentul oferă însă şi surprize, pre­cum OMV Petrom SA, în cazul că­ruia de­precierea activelor din zona de ex­plo­ra­re şi producţie au dus compania pe mi­nus. Aceasta este pentru prima dată când com­pania raportează pierderi de la pri­vati­zarea din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO