Companii

Top 100 cele mai valoroase companii din România: 20 de businessuri evaluate la cel puţin un miliard de euro fiecare

Top 100 cele mai valoroase companii din România: 20 de...

Autor: Dana Ciriperu

22.11.2017, 00:05 2315

Ediţia din acest an a anua­rului ZF 100 cele mai valoroase companii din Ro­mânia cuprinde 20 de busi­nessuri evaluate la pes­te un miliard de euro fie­care, în timp ce în urmă cu doispre­zece ani, la prima ediţie, erau doar 14 com­panii mai scumpe de un miliard de euro.

Care sunt aceste companii? Răs­pun­sul, doar în catalogul realizat de ZF îm­preună cu BT Capital Partners şi cu firma de con­sultanţă şi evaluare Veridio. Cata­lo­gul va fi lansat pe 23 noiembrie în cadrul Galei ZF. Cele mai valoroase 100 de com­panii şi bănci din România au fost evaluate la 333,8 miliarde de lei (72,5 miliarde de euro), în creştere cu 18% faţă de fir­mele care alcă­tuiau top 100 anul trecut, arată da­tele ediţiei din acest an a anuarului 100 cele mai valo­roase com­panii din România.

Valoarea de 72,5 miliarde de euro atinsă de companiile din top 100 este cea mai ridicată din ultimii zece ani, doar la primele două ediţii ale catalogului businessul local fiind mai valoros.

La prima ediţie, în 2006, cele mai va­loroase companii locale erau co­tate la 76,7 miliarde de euro, iar liderul de atunci, compania OMV Petrom SA, era evaluat la 8,9 miliarde de euro.

Anuarul celor mai valoroase 100 de companii din România, ajuns la ediţia a douăsprezecea, este cel mai longeviv catalog editat de Ziarul Financiar şi un produs unic pe piaţa din România în condiţiile în care oferă an de an repere importante privind valoarea businessului românesc. Cele 100 de companii prezente în top nu sunt doar cele mai mari businessuri locale după valoarea cifrei de afaceri, sunt firmele cu cele mai mari marje de profit, reprezentanţii industriilor care “cântăresc“ cel mai greu în economia locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO