Companii

Top 100 companii controlate de antreprenori români: Dedeman, lider pentru a doua oară, Tinmar-Ind îşi face o intrare spectaculoasă, iar RCS revine pe podium

Autor: Dana Ciriperu

31.07.2015, 00:08 26831

Aproape jumătate din cele mai mari 100 de companii antreprenoriale au avut creşteri de peste 10% ale afacerilor în ultimul an.

Dedeman Bacău (bri­colaj), Tinmar-Ind (energie) şi RCS& RDS (telecom) sunt cele mai mari trei com­panii antreprenoriale din Ro­mânia după rezultatele din 2014, sin­gura constantă pe podium fiind compania de bricolaj. Tinmar-Ind a urcat pe doi şi a detronat un alt business din sectorul energiei, Oscar Downstream, în timp ce RCS&RDS a făcut schimb de locuri cu una dintre companiile lui Ioan Niculae.

Topul companiilor controlate de antreprenori este un demers pe care Ziarul Financiar îl realizează încă din 2008. Dedeman a reuşit pentru prima dată în 2014 să urce la peste 3 miliarde de lei, în condiţiile în care în 2008 afacerea din bricolaj a fraţilor Pavăl nu bifase încă nici primul miliard.

„În maximum doi ani vom vedea mai multe companii româneşti care să depăşească pragul de vânzări de cinci miliarde de lei“, spune Florin Pău­nescu, assistant director Financial Advisory Services în cadrul Deloitte România.

Cele mai mari 100 de companii antreprenoriale au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 58 mld. lei (13 mld. euro), în creştere cu 5% faţă de 2013, un avans de două ori mai mare faţă de cel general al pieţei. Top 100 antreprenori înseamnă astăzi 5% din cifra de afaceri totală a compani­ilor din România (1.140 mld. lei), com­parabil cu top trei multinaţionale. În 2008, economia avea doar cinci com­panii antreprenoriale cu vânzări de peste un miliard de lei, iar anul trecut numărul acestora a urcat la 13. Dacă în topul multinaţionalelor “cărţile” la vârf sunt făcute de energie, retail şi industrie auto, între marile companii antreprenoriale sunt afaceri din bricolaj, energie, telecom, farma, industrie, electroIT.

„De abia ne-am început încălzirea. Acum trebuie să avem curaj să construim, să investim, să visăm, pentru că eu cred că în România acum a venit vremea noastră“, spune Radu Timiş, antre­prenor care a construit businessul CrisTim (cu două companii în top 100 şi peste 2.000 de angajaţi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO