Companii

Top 15 afaceri eoliene: creşteri de 30 de ori pe an sau marje de profit de 87%

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

05.08.2014, 00:07 1327

Cele mai mari 15 companii care produc energie eoliană din România au avut anul trecut afaceri de peste 418 milioane de euro, de 3,5 ori mai mari faţă de cele din 2012, la care au bifat profituri nete cumulate de aproape 100 de milioane de euro.

Banii au venit mai mult din subvenţiile acordate de stat şi plătite de toţi consumatorii, în contextul în care certificatele verzi au generat mai mulţi bani decât activitatea de bază, producţia de energie. România a avut până la începutul acestui an una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru energia verde la nivel european, lucru care se vede şi în rezultatele companiilor din sector.

Topul este dominat de cehii de la CEZ prin compania Tomis Team, care anul trecut a avut afaceri de 118,6 mil. euro şi un profit net de 30,7 mil. euro. Deşi la începutul acestui an cehii au spus că vor să-şi vândă eolienele din România, recent au declarat că au revenit asupra deciziei.

De exemplu, Enel Green Power, compania controlată de italienii de la Enel, a lucrat anul trecut la o marjă de profit de aproape 87%, printre cele mai mari din toată economia locală, în contextul în care compania a avut afaceri de 64,7 mil. euro şi un profit net de 56 mil. euro. Italienii vor să-şi vândă activele de distribuţie şi furnizare a energiei din România, dar nu şi proiectele de energie regenerabilă.

Austriecii de la Verbund, Energias de Portugal sau spaniolii de la Iberdrola sunt şi ei pe lista celor mai mari proprietari de companii active în sectorul eolian.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- numărul total de proiecte eoliene din România şi capacitatea instalată

- evoluţia preţului unui certificat verde, detalii despre schema de sprijin pentru producători, modificările legislative

- date financiare despre principalii jucători de pe piaţa de profil 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO