Companii

Top 20 cele mai valoroase companii controlate de antreprenori români. Pentru prima dată, clasamentul adevărului

Top 20 cele mai valoroase companii controlate de antreprenori români

Autor: Dana Ciriperu

05.12.2011, 00:08 6336

RCS&RDS, Banca Transilvania şi In­teragro sunt cele mai va­lo­roase companii de­ţinute de antreprenori locali, fiind evaluate la aproape 1,2 mld. euro, potrivit anuarului "Top 100 cele mai valoroase companii din România", realizat de ZF şi casa de investiţii Capital Partners.

Ediţia din acest an a "Top 100 cele mai valoroase com­pa­nii din România", care apare astăzi pe piaţă, vine cu o premieră pentru mediul de business local: primul clasament al celor mai va­lo­roase 20 de companii de­ţinute de oa­meni de afaceri ale căror bu­sinessuri au pornit din România. Pentru a întocmi acest cla­sa­ment ZF împreună cu Capital Part­ners au analizat primele 100 de com­panii cu capital românesc din punctul de vedere al cifrei de afa­ce­ri, ultima având afaceri de circa 50 mil. euro. Surprinzător, printre cele mai valororase 20 de com­pa­nii cu capital autohton nu in­tră cele deţinute de nume mari de capitalişti români.

Explicaţia este că au fost luate în calcul doar en­tităţile fis­cale, aşa cum apar ele la Re­gistrul Co­mer­ţu­lui, şi nu gru­purile de firme. În top 20 cele mai valoroase companii locale in­tră cinci companii din construcţii - sectorul care conduce astfel în cla­sament -, iar acest lu-cru poate fi explicat prin marjele mari de profit ale multor con­struc­tori români, dar şi prin contractele cu statul care le-au permis multor antreprenori să-şi majoreze cifrele de afaceri într-o perioadă în care piaţa construcţiilor a scăzut cu 40%, până la circa 9,5 mld. euro la finalul lui 2010.

Spre exemplu, Spedition UMB, fir­ma lui Dorinel Umbrărescu, care a semnat doar în ultimul an contracte cu statul de 530 mil. euro, a avut anul trecut un profit net de 43,4 mil. euro, la afaceri de aproape 160 mil. euro, potrivit Ministerului de Fi­nanţe. Constructorul avea doar 43 de an­ga­jaţi, iar marja de profit s-a apropiat de 30%.

Businessul românesc mai are însă antreprenori extrem de puternici în auto (Ion Ţiriac), în industria mobilei (Dan Şucu sau Viorel Cataramă), în electrocasnice (Dan Ostahie), în turism (George Copos), dar şi în producţia de mezeluri (familia Timiş, familia Naghi sau Sorin Minea), pe piaţa vinului (fraţii Dobronăuţeanu) sau industria laptelui (Raul Ciurtin). Marjele mici de profit în unele cazuri, precum şi împărţirea afa­ce­rilor pe mai multe linii de business au făcut însă ca astfel de com­panii să rămână în afara topului în acest an.

De cealaltă parte, serviciile me­di­cale private - unul dintre cele mai efer­vescente domenii în anii de criză - au dat două companii în top: Medlife (familia Marcu) şi Po­lisano (Ilie Vonica).

În total, cele 20 de com­pa­nii deţinute de antre­pre­nori români valorează aproa­pe trei miliarde de euro.

Anuarul Top 100 cele mai valoroase companii din România a apărut astăzi pe piaţă şi este distribuit gratuit abonaţilor. Găsiţi mai multe detalii despre toate anuarele ZF pe www.zf.ro/anuare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO