Companii

Top 21 parcuri eoliene: Turbine de peste 2,5 miliarde de euro se învârt în România

Top 21 parcuri eoliene: Turbine de peste 2,5 miliarde de euro se învârt în România

România are acum cel mai mare parc eolian din Europa

Autor: Roxana Petrescu

06.12.2012, 00:08 4303

La începutul lunii decembrie, 21 de mari parcuri eoliene funcţionau în România sau erau într-o perioadă de probe, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 2,5 miliarde de euro, după cum arată cele mai recente date publicate de Transelectrica.

România are acum cel mai mare parc eolian din Europa şi este catalogată de mari firme de audit, aşa cum este cazul Ernst&Young, ca fiind raiul est-european pentru energia "verde".

Ieri de exemplu, în anumite intervale orare, energia eoliană avea o pondere mai mare în producţia totală de electricitate decât centrala de la Cernavodă, care funcţiona cu un singur reactor nuclear, sau decât toate hidrocentralele aflate în funcţiune.

Topul celor mai mari parcuri eoliene funcţionale arată că cele mai importante proiecte le aparţin cehilor de la CEZ, portughezilor de la EDP Renovables , spaniolilor de la Iberdrola şi italienilor de la Enel. Printre aceste firme şi-a făcut loc şi un antreprenor român, Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft, cu o investiţie de peste 100 mil. euro.

Vedeţi topul celor mai mari parcuri eoliene în ediţia de mâine a ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO