Companii

Top 500 companii din Europa Centrală: 38 de firme româneşti se luptă să-şi facă loc în regiune

Top 500 companii din Europa Centrală: 38 de firme româneşti se luptă să-şi facă loc în regiune

Top 500 companii din Europa Centrală: 38 de firme româneşti se luptă să-şi facă loc în regiune

Autor: Dana Ciriperu

08.09.2011, 09:02 3642

Petrom, Rompetrol şi Dacia - cele trei companii locale prezente în top 50 - au reuşit anul trecut să câştige teren în clasamentul întocmit de Deloitte, cu toate că economia locală a traversat al doilea an consecutiv de recesiune. Rompetrol a urcat de pe locul 70 în urmă cu un an până pe poziţia 24, în timp ce Automobile Dacia a mai câştigat opt poziţii (locul 42 în 2010).

"România şi-a majorat nivelul de reprezentare în top 500 Europa Centrală", notează autorii studiului Deloitte, care arată că firmele locale au ajuns la o cotă de piaţă de 8%, faţă de 6% în urmă cu un an. Astfel, 38 de firme din România sunt prezente în top faţă de 33 în urmă cu un an.

Cu toate acestea, deşi România este a treia mare piaţă din regiune după numărul de locuitori, fiind devansată doar de Polonia şi Ucraina, numărul de companii intrate în top (38) plasează piaţa locală pe locul 5, după Polonia, Cehia, Ungaria şi Ucraina.

"Performanţele României trebuie interpretate în contextul unui start întârziat faţă de restul ţărilor din regiune, în ceea ce priveşte alinierea la economia de piaţă. Cu toate acestea, evoluţia din ultimii ani arată că mediul de afaceri românesc recuperează teren rapid şi pe unele paliere concurează deja cu succes în liga cea mare a jucătorilor din regiune", a explicat George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

Una dintre cele mai bune veşti în clasamentul realizat de Deloitte în acest an vine din partea companiei româneşti Grup Servicii Petroliere - o afacere controlată de Gabriel Comănescu, cel care în ultimii zece ani a pus pe picioare cel mai puternic business din industria locală a forajului de hidrocarburi.

Grup Servicii Petroliere este cea mai mare afacere antreprenorială românească după cifra de afaceri din 2010 şi a depăşit RCS&RDS, o prezenţă constantă în clasamentele din ultimii ani. Mai mult, GSP se află pe locul doi între cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală raportat la rata de creştere a businessului în 2010 faţă de 2009 (peste 150%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO