Companii

Top zece evenimente din comerţul modern în 2016, un an al schimbărilor pentru toate reţelele

Top zece evenimente din comerţul modern în 2016, un an...

Autor: Cristina Roşca

12.12.2016, 14:55 572

♦ Ultimul an a adus pentru comerţul modern local mai multe schimbări decât ultimii ani la un loc ♦ O tranzacţie de jumătate de miliard de euro, o schimbare de CEO şi dispariţia unui lanţ de magazine sunt doar câteva dintre evenimentele care au marcat în 2016 comerţul modern cu dominantă alimentară pe o piaţă de circa 10 mld. euro.

1. Lanţul de supermarketuri Profi s-a vândut pe 533 mil. euro 

Retailerul Profi, un lanţ de aproape 500 de supermarketuri deschise în circa 250 de localităţi din ţară, şi-a schimbat acţionarul la finalul acestui an. Astfel, compania a trecut din mâinile unui fond de investiţii în mâinile altuia, respectiv de la Enterprise Investors din Polonia, la Mid Europa Partener. Va­loarea tranzacţiei a fost de 533 de milioane de euro, de departe cea mai mare mutare din retailul autohton şi totodată a opta cea mai mare tranzacţie din economia locală de până acum. Compania, care aşteaptă în acest an venituri de 800 de milioane de euro, va continua să se extindă în ritmul de până acum, respectiv cu peste 100 de magazine noi anual. Oficialii noului acţionar şi managementul Profi au înaintat deja cifra de 1.000 de unităţi, fără a oferi un orizont de timp.

 

2. Metro Cash & Carry a adus un nou expat la conducere

Ronald Ruffing, un executiv cu experienţă vastă în retail, a preluat în vara lui 2016 conducerea operaţiunilor locale ale Metro Cash & Carry de peste 1 mld. euro pe an. Acesta înlocuieşte un nou expat, pe Gilles Roudy, care a plecat după doar doi ani şi jumătate de mandat. Ruffing s-a angajat în cadrul grupului german Metro în 1997, în poziţia de regional controlling, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare LinkedIn. Prima poziţie de CEO o acceptă în 2010 în noiembrie, pentru businessul Metro din Ungaria, pentru ca după doi ani să se întoarcă la sediul central al grupului din Düsseldorf, Germania.  Aici preia o nouă poziţie în departamentul financiar, mai exact cea de CFO al Metro Cash & Carry. Ultima funcţie înainte de a prelua conducerea businessului local a fost aceea de membru operating board Metro Cash & Carry, în august 2015. Metro Cash & Carry are în România 30 de magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO