Companii

Topul celor mai mari 20 de angajatori din economie în 2011: la fiecare nou angajat au dat afară cel puţin două persoane

Topul celor mai mari 20 de angajatori din economie în 2011: la fiecare nou angajat au dat afară cel puţin două persoane

Autor: Adelina Mihai

11.01.2012, 00:09 6823

Poşta Română a rămas şi în 2011 cel mai mare angajator din economie, cu aproape 36.000 de salariaţi şi care, surprinzător, a raportat cu 1.000 de angajaţi în plus anul trecut, comparativ cu datele din 2010.

Cel mai mare angajator privat, însă, Petrom, a concediat cel puţin 1.700 de angajaţi pe parcursul anului trecut, rămânând în luna septembrie cu mai puţin de 24.000 de angajaţi.

Cei mai mari 20 de angajatori din economie au aproape 240.000 de angajaţi şi concentrează aproape 6% din forţa de muncă din România. Evoluţia numărului de angajaţi din aceste companii reflectă şi situaţia înregistrată de companiile mai mici de pe aceeaşi piaţă, acesta fiind principalul indicator din bilanţul unei companii care arată dacă aceasta a continuat investiţiile sau a fost nevoită să-şi reducă din costuri.

Datele centralizate de ZF arată că, pe parcursul anului trecut, cei mai mari angajatori locali au făcut peste 11.700 de concedieri şi au angajat aproape 4.600 de persoane.

La fel ca şi în anii anteriori, "campionii" concedierilor au fost companiile private - Petrom şi Romtelecom - care trec de câţiva ani încoace prin ample procese de restructurare după privatizare.

În schimb, companiile de stat, care au devenit subiectul-vedetă în discursurile pe care le au oficialii, mai ales în faţa oficialilor FMI, nu s-au concentrat foarte mult pe reducerea de costuri prin restructurare.

Dacă Romsilva, CFR sau Compania Naţională a Huilei au concediat aproape 1.500 de oameni, Poşta Română are 1.000 de oameni în plus, în timp ce Regia Autonomă de Transport din Bucureşti nu a restructurat decât 177 de posturi.

"Nu s-au făcut angajări în 2011, în aceste cifre (35.830 de angajaţi la finele lunii decembrie 2011 - n. red.) figurează şi cei care au contract pe perioadă determinată sau contracte de colaborare pe o scurtă perioadă de timp", a spus Ion Martin, purtătorul de cuvânt al Poştei Române.

Cele mai multe angajări le-a făcut anul trecut retailerul de bricolaj Dedeman, deţinut de fraţii Pavăl din Bacău, care a recrutat peste 1.200 de oameni.



Compania a investit anul trecut 60 de milioane de euro în cinci magazine, continuând planul de extindere pentru a ajunge la o reţea de 40 de magazine. Şi Automobile Dacia a angajat peste 1.000 de oameni anul trecut la Mioveni.

La jumătatea anului trecut a intrat în vigoare noul Cod al muncii, care i-a determinat pe angajatori să scoată la suprafaţă contractele de muncă prin înăsprirea amenzilor.

Tot atunci, când era premierul Emil Boc ministru interimar al muncii, el anunţa public numărul de noi contracte de muncă încheiate, care însă nu coincideau cu numărul de angajaţi. "Reţeta" a fost preluată şi de angajatori.

"Avem 13.000-14.000 de contracte de muncă în 2011, cu 1.000 mai puţine decât în 2010. Probabil că vom desfiinţa încă 1.500- 2.000, 3.000 şi în 2012 din cauza faptului că statul ne-a minţit, ne-a pus să facem investiţii în zone defavorizate, după care a schimbat legislaţia. Am avut creşteri de costuri neplanificate, care nu ne-au permis să menţinem numărul de angajaţi. Nu ştiu numărul de angajaţi, am început să vorbim şi noi de contracte de muncă, la fel vorbea şi premierul Emil Boc", spune Ioan Micula, unul dintre acţionarii grupului European Food & Drinks, care nu a dorit să precizeze numărul de angajaţi din cele două companii pe care le controlează alături de fratele său.

Cu toate acestea, piaţa muncii şi-a mai revenit anul trecut, după ce în perioada crizei au dispărut peste 600.000 de salariaţi din economie.

Rata şomajului a continuat să scadă în 2011, în timp ce numărul de salariaţi a crescut cu cel puţin 100.000 de persoane, ajungând până la 4,2 milioane de personae.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO