Companii

Topul celor mai mari aeroporturi: 9,7 mil. români au zburat anul trecut din Bucureşti, Timişoara şi Cluj

Topul celor mai mari aeroporturi: 9,7 mil. români au zburat anul trecut din Bucureşti, Timişoara şi Cluj

Autor: Mirabela Tiron

03.03.2012, 15:37 2056

Cel mai mare aeroport după numărul de pasageri a rămas Henri Coandă, care a avut 5,1 milioane de pasageri anul trecut. De pe acest aeroport efectuează zboruri avioanele companiilor de linie regulată. Locul doi este ocupat de aeroportul din Băneasa, cu 2,4 milioane de pasageri în 2011. Cele două aeroporturi sunt administrate de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Din 25 martie zborurile low-cost de pe Băneasa se vor muta pe aeroportul din Otopeni. Blue Air, controlată de Nelu Iordache, şi Wizz Air au anunţat deja că îşi vor muta zborurile.

Locul trei în topul celor mai mari aeroporturi este ocupat de aeroportul din Timişoara, care a înregistrat 1,2 milioane de pasageri anul trecut, cu 5,6% mai mult decât în anul precedent.

Pe acest aeroport din vestul ţării are hubul compania de linie regulată Carpatair.

Următoarea poziţie este ocupată de Aeroportul din Cluj cu un milion de pasageri, în scădere cu 2,3% faţă de anul anterior. Statisticile privind numărul de mişcări (decolări şi aterizări) arată că pe cele două aeroporturi din Bucureşti s-au efectuat 100.529 de mişcări (decolări şi ateriză ri), în timp ce pe aeroportul din Timişoara au fost 23.151 de mişcări, iar pe cel din Cluj 14.295 de decolări şi aterizări anul trecut. "Suntem convinşi că prin politicile noastre comerciale din acest an vom reuşi să creştem în continuare atât numărul de pasageri, cât şi traficul de marfă", a declarat Cornel Sămărtinean, directorul aeroportului din Timişoara. Din cele 16 aeroporturi aflate în România, doar de pe 10 s-au efectuat anul trecut şi curse cargo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO