Companii

Topul celor mai mari companii antreprenoriale româneşti în 2017. Pentru prima dată în ultimul deceniu economia locală are 12 companii antreprenoriale cu vânzări de peste 1 miliard de lei

Autor: Dana Ciriperu

18.06.2018, 00:07 6554

♦ Tot pentru prima dată, primii cinci raportează afaceri de cel puţin 2 miliarde de lei

Compania de distribu­ţie de echipamente e­lec­tro-IT Network One Dis­tribution (Iu­lian Stan­ciu), firma din co­merţul cu metale Mairon Ga­laţi (fa­mi­lia Miron) şi producătorul de mobilă Aramis Invest din Baia Mare (Vla­dimir Iacob şi Marius Şelescu) sunt noii miliardari în lei din to­pul companiilor antreprenoriale, ara­tă o analiză a ZF pe baza datelor publice.

Dacă Mairon Galaţi, o firmă care îşi leagă activitatea de comerţ în primul rând de relaţia cu Ar­celorMittal Galaţi, a mai atins acest prag de 1 mld. lei în trecut, pentru Network One Distribution, firma lui Stanciu, şi pentru producătorul de mobilă Aramis Invest din Mara­mu­reş rezultatele sunt cele mai bune de la înfiinţarea busines­su­rilor. Mai mult, Aramis Invest este singurul business cu capital privat românesc din zona de producţie care a reuşit să atingă acest prag. Cea mai mare pondere în top o au firme cu activităţi de comerţ.

Dedeman Bacău este liderul companiilor antreprenoriale pentru al cincilea an consecutiv după ce în 2017 businessul din bricolaj al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl a avansat cu 20%, la peste 6,3 mld. lei. Datele depuse de companie la mfinante.ro arată că firma fraţilor Pavăl este şi una dintre cele mai profitabile companii locale, cu un profit brut de peste 1 mld. lei şi unul net de aproape 900 mil. lei anul trecut.

Alături de Dedeman, podiumul din 2016 a rămas neschimbat şi anul trecut, şi RCS&RDS (Zoltan Teszari) şi Altex (Dan Ostahie) raportând afaceri în creştere. Altex însă, care a punctat un avans de 20%, s-a apropiat puternic de com­pania telecom a lui Zoltan Teszari, ambele având vânzări în ju­rul a 3,3 miliarde de lei. RCS&RDS este cel mai mare angajator cu capital privat local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO