Companii

Topul celor mai mari companii din industria de exploatare a lemnului

Topul celor mai mari companii din industria de exploatare...

Autor: Ioana David

30.08.2014, 09:45 3919

Exploatarea şi prelucrarea lemnului, unul dintre cele mai mari şi mai vechi sectoare din economia românească, reprezintă un bu­siness de aproape 4 mld. euro, disputat de peste 11.300 de companii, din care cea mai mare se apropie de un ru­laj de jumătate de miliard de euro.

Industria de exploatare şi pre­lucrare a lemnului se bazează pe un fond de păduri ce trece de 6,5 milioane de hectare (cu care România se află pe locul 13 în Europa), iar la vârful acestui sector se află companii străine, în special austriece, care au investit sute de milioane de euro în capacităţi de producţie şi care au ajuns să realizeze mai bine de jumătate din business la export.

Drumul lemnului românesc începe de la Romsilva şi de la ceilalţi proprietari de păduri, care vând acest lemn. Intervin apoi firmele de exploatare, cele respon­sa­bile cu tăierea şi scoaterea lemnului din pădure, care apoi ajunge la firmele de prelucrare, care încheie acest lanţ. Aproape 4.400 de companii au ca obiect de acti­vitate explotarea lemnului (silvicultură şi exploatare forestieră), arată datele de la Registrul Comerţului, care anul trecut au realizat o cifră de afaceri totale de 1,1 mld. euro.  

Romsilva a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 326 mil. euro şi este cel mai mare furnzior de materie primă pentru industria lemnului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO